Er du ansat på en overenskomst, hvor du har ret til en årlig lønsamtale, er det forbundets klare anbefaling, at du benytter den ret.
- Man bør mindst en gang om året kigge arbejdsgiveren i øjnene og bede om en samtale om ens værdi, hvis man er ansat på en af de her overenskomster, siger næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen.
Fødevareforbundet NNF har udarbejdet nogle gode råd til lønsamtalen, som du kan finde her.
De overenskomster, vi her taler om, er de såkaldte minimallønsoverenskomster. Det er den mest almindelige type overenskomst på det private arbejdsmarked i Danmark, og alle Fødevareforbundet NNF’s overenskomster på ’butiksområdet’ er minimallønsoverenskomster, fortæller Jim Jensen.
- Der er steder, hvor der desværre ikke er en kultur for de her lønsamtaler, og der gælder det om at få skabt kulturen, siger Jim Jensen.
Det betyder, at den løn, der er aftalt i overenskomsterne, er en minimumsløn, men at der er lagt op til, at lønnen derudover forhandles individuelt. Det er indskrevet i overenskomsten, at de ansatte har ret til en lønsamtale en gang om året, hvor man kan aftale eventuelle personlige tillæg. Desværre er det ikke alle steder, samtalerne bliver holdt.
- Der er steder, hvor der desværre ikke er en kultur for de her lønsamtaler, og der gælder det om at få skabt kulturen, siger Jim Jensen.
Udnyt de gode tider
At det er en god idé at bede om en lønsamtale gælder ikke mindst i disse tider, hvor mange arbejdsgivere klager over, at det er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft.
- De råber op om kvalificeret arbejdskraft fra hvert et gadehjørne. Lønsamtalen en mulighed for, at man kan argumentere for sin værdi og få den løn, man fortjener, siger Jim Jensen.
Han understreger, at det er forbundets erfaring, at det kan betale sig at tage en lønsamtale for langt de fleste. Historien viser også, at lønudviklingen helt generelt for ansatte på minimallønsoverenskomster er bedre i gode tider end for ansatte på overenskomster uden individuel lønforhandling.
Lønsamtalen en mulighed for, at man kan argumentere for sin værdi og få den løn, man fortjener.
- De ansatte har jo mulighed for at argumentere for deres værdi over for arbejdsgiveren eller finde et andet arbejde, hvor de kan forhandle en bedre løn, siger Jim Jensen.
Kræv en samtale, hvis du modregnes
Jim Jensen opfordrer i særlig grad til, at man benytter sig af retten til en lønsamtale, hvis man er på en virksomhed, der benytter modregning. De fleste overenskomster på butiksområdet giver nemlig arbejdsgiveren ret til at modregne eventuelle lønstigninger i minimallønnen i de personlige tillæg.
- Vi kæmper ved hver eneste overenskomstforhandling for at få den ret ophævet, men det er endnu ikke lykkes at få den forhandlet ud, siger Jim Jensen.
Benytter arbejdsgiveren modregning, betyder det, at den enkeltes løn fastholdes, og da prisudviklingen i samfundet gør, at alt hele tiden stiger i pris, får medarbejderen faktisk mindre og mindre ud af sin løn.
- Hvis arbejdsgiveren modregner og ikke selv tager initiativ til en lønsamtale, så opfordrer vi vores medlemmer til at gøre det. Man skal stille krav til sin arbejdsgiver, ellers bliver ens købekraft bare ringere, siger Jim Jensen.