Foto af Rune Evensen
Nyhed

På pibeloftet slap Simone angsten og blev klogere på sig selv

I ti år havde Simone Jensen siddet fast i systemet. Hun kæmpede med social angst, men en arbejdsprøvning hos Scandinavia Tobacco Group hjalp hende til at slippe angsten lidt og opdage, at hun kan meget mere, end hun selv troede.

Den første dag måtte de hente hende ude på parkeringspladsen og følge hende ind på virksomheden. Da Simone Jensen startede i arbejdsprøvning hos tobaksproducenten Scandinavian Tobacco Group (STG) i Assens i 2021, led hun så meget af angst for fremmede mennesker, at hun ikke turde gå ind i receptionen.

– Min kollega Helle hentede mig på parkeringspladsen, og i starten holdt jeg kun pauser og spiste frokost sammen med hende, husker Simone, som også havde svært ved at være sammen med mange mennesker.

Hun befandt sig derfor godt på pibeloftet, hvor hun hjalp kollegaen Helle Jørgensen og hurtigt lærte arbejdsopgaverne.

Det hele er foregået i mit tempo, og vi har taget et lille skridt ad gangen. Det har jeg været meget tryg ved.
- Simone Jensen

Efter tre måneder begyndte Simone at holde pauser sammen med de andre kollegaer fra loftet, og det gik stille og roligt fremad med hendes angst.

– Det hele er foregået i mit tempo, og vi har taget et lille skridt ad gangen. Det har jeg været meget tryg ved, siger Simone, som efter et år på pibeloftet var afklaret til at komme i et flexjob.

Selv om STG gerne ville beholde hende, kunne det ikke umiddelbart lade sig gøre, men så opstod der pludselig en uventet mulighed.

Siddet fast i systemet

Da tobaksmester hos STG i Assens Lasse Berg fik at vide, at Simones skulle videre, rakte han hånden op.

Lasse var ene mand om at blande tobakken til My Own Blend, og han kunne godt bruge et ekstra sæt hænder.

– Det kom lidt ud af det blå, men det passede supergodt i forhold til Simones udfordringer. Hun kan godt håndtere opgaverne hurtigt, der skal bare ikke være alle mulige mennesker indover, siger han. 

Nu arbejder Simone fast hos Lasse 15 timer om ugen fordelt på tre dage. Hun skriver på dåserne til My Own Blend, og en gang imellem hjælper hun Lasse med at blande tobakken. På sigt skal hun også selv kunne blande, men de bygger tager stille og roligt mere på.

– Det er fint med de udfordringer, jeg har. Vi har vores eget lille rum, hvor vi er afskærmet lidt fra andre. Jeg var så glad for, at jeg kunne blive her og ikke skulle starte forfra et andet sted, siger Simone.

Truckkursus på to uger

I dag færdes Simone trygt rundt blandt alle kollegaerne på virksomheden.

– Det har været noget af en forandring fra, hvor jeg startede og til nu. STG har hjulpet mig til at slippe angsten, når jeg er herude. Jeg har siddet fast i systemet i over 10 år, men nu er jeg endelig kommet ud af det og kan tjene mine egne penge, siger Simone.

Det har også givet hende mod på at kaste sig ud i nye udfordringer.

Det kan godt være, at jeg er ordblind og ikke kan tage en uddannelse, men jeg kan bruges til noget andet.
- Simone Jensen

Hun har blandt andet bestået et truckkursus, hvor hun fik en ekstra uge til at gennemføre det i stedet for den ene, det normalt tager.

– Hvis jeg kan det, kan jeg også noget mere på et andet tidspunkt, siger hun og fortsætter:

– Det har været rart at opdage, at jeg kan mere, end jeg selv lige regner med. Det kan godt være, at jeg er ordblind og ikke kan tage en uddannelse, men jeg kan bruges til noget andet.

Når Simone føler sig klar til det, har hun mulighed for at skrue op for antallet af arbejdstimer, men også her foregår det i hendes tempo.

– Jeg har to børn på 4 og 10 år, og jeg skal have det hele til at hænge sammen. Det betyder meget, at STG giver mig plads til det.

Kommentar fra tillidsrepræsentant hos Scandinavian Tobacco Group i Assens, Bjarke Pløen:

"Som virksomhed er man nødt til at tage et socialt ansvar. Både for at fastholde de medarbejdere, som af den ene eller anden årsag ikke kan arbejde 37 timer om ugen mere, men også for at tage folk ind i arbejdsprøvninger. Der vil næsten altid være noget, man kan give en hånd med et par timer om dagen eller 15 timer om ugen som Simone.

Jeg synes, at vi er blevet gode til det. Selvfølgelig kan man være uheldig at få nogen ind, som man ikke kan lave om på. Men det kan også være, at man finder en, som klarer sig godt og kommer videre i et fast job et andet sted. Hvis man kan hjælpe nogen, som har det svært, synes jeg, man skal gøre det. Nu har vi gjort det to gange med stor succes".