I 23 år har chefkonditor Lene Larsen hos Eriks Bageri på Amager i København haft en særlig opgave i november. Hun dypper bageriets honninghjerter i chokolade og pynter dem med glansbilleder af nisser.
Men inden hjerterne bliver dyppet, har de været igennem en noget længere proces end de fleste andre kager.
– Jeg har hørt, at der nogle gange er kunder, som beder om et friskt honninghjerte. Men det skal de ikke ønske sig. Honninghjerter har brug for at komme på køl og suge fugt, når de er bagt. Ellers er de helt hårde, siger Lene Larsen.
Klik dig gennem galleriet og se, hvordan de lære honninghjerter bliver til.
Bagermester Erik Jensen Ellitsgaard starter med at veje mel af. Herefter tilsættes potaske og hjortetaksalt, som får honninghjerterdelen til at hæve.
Eriks Bageri laver sin egen krydderiblanding til honninghjerterne. Den består af 200 gram kanel, 100 gram nelliker, 100 gram muskatnød, 100 gram allehånde, 100 gram pomeransskal og 100 gram kardemomme.
Bagefter skal de mange æggeblommer i dejen.
Den sidste, men allervigtigste ingrediens skal i til sidst: Honning. Hos Eriks Bageri bruger bagerne 15 kilo honning, hver gang de bager honninghjerter.
Når ingredienserne er rørt sammen til en dej, kommer den på køl i ca. en uge. “Honning er ikke kompliceret at arbejde med, men der er regler. Dejen skal stå på køl, fordi der sker en nødvendig fermenteringsproces,” siger bagermester Erik Jensen Ellitsgaard.
Når dejen har stået på køl, er det vigtigt, at den igen røres i røremaskinen.
Bagermesteren ville en dag prøve at skyde genvej i opskriften, så dejen ikke blev rørt op igen efter køl. Men det skulle han ikke have gjort. Kagerne ville ikke hæve som normalt.
Dejen rulles ud på maskine.
Kagerne stikkes ud til hjerter lige inden, de ryger i ovnen. Hos Eriks Bageri laver de 392 honninghjerter ad gangen.
Når honninghjerterne er bagt og kølet af, skal de igen i kølerum i ca. tre dage. De har brug for fugt, ellers er de helt hårde.
Chefkonditor Lene Larsen har betrukket honninghjerterne med chokolade og pyntet dem med glansbilleder med nissemænd.
Honninghjertets lækre midte.
Opskrift på honninghjerter fra Eriks Bageri
15 kilo honning
15 kilo hvedemel
1500 gram gær
300 gram honningkagekrydderi
300 gram potaske
300 gram hjortetaksalt
1600 ml æggeblommer
Hvis du ikke skal bruge 392 honninghjerter, kan du sagtens skalere opskriften ned.
Bagermesterens bedste tip
Lad dejen til honninghjerterne stå et par dage i køleskab. Rør den derefter godt op igen, inden du stikker hjerterne ud. Tykkelsen skal være cirka 4 millimeter.