
Kom med lillebror bag kulissen på den ikoniske ostehaps
I 35 år har Lillebror Ostehaps været et populært indslag i børnenes madpakker landet over.
Ostehapsen bliver til på Birkum Mejeri uden for Odense, hvor de hvert år producerer ca. 83 mio. styk – eller 1.500 tons ostehaps. Er man født i midt 80’erne eller senere, har man helt sikkert selv været præsenteret for den i en tidlig alder, og den er fortsat populær blandt børn og barnlige sjæle.
Ude i verden sælges ostehaps under navne som Kids Sticks eller Plain Cheese Sticks, men det største marked er fortsat Danmark, hvor salget er stabilt højt.
- I Danmark er der nok et mætningspunkt for, hvor meget vi kan sælge af den, men den kan måske bredes mere ud til omverdenen. Det er det, vi håber på, siger mejeridirektør Jesper Thomsen.
Ost med jordbær- og banansmag
Ønsket om at sælge flere ostehaps uden i verden har blandt andet resulteret i eksperimenter med nye smage. På et tidspunkt forsøgte man sig på det franske marked med en variant tilsat emmentaler. I Kina har man forsøgt at sælge en variant af ostehaps med jordbær- og banansmag.
– I østen er det mere almindeligt, at man tilsætter smag, og det skal gerne være sødt, siger mejeridirektør Jesper Thomsen.
Ostehaps med frugtsmag blev dog aldrig en succes og produceres ikke længere.
En sejlivet myte
Opskriften på den klassiske ostehaps, som vi kender fra supermarkedet, har ikke ændret sig det store siden lanceringen for 1986. I 2013 kom en økologisk version på markedet, men smagen er den samme. Når mejerimedarbejder og tillidsrepræsentant for Fødevareforbundet NNF på Birkum Mejeri Avivan Efierose Sheirla Kofoed fortæller folk, at hun er med at producere ostehaps, er der et spørgsmål, der går igen:
- De spørger, om det er kasseret ost, griner hun.
Det er nemlig en sejlivet myte, at ostehapsen bliver til af affald fra produktionen af andre oste. Måske er den er opstået, fordi hovedingrediensen i ostehaps er oste fra Arlas øvrige mejerier. Der er bare ikke tale om ’osteaffald’, selvom det kan være ost, der ellers ville blive kasseret.
- Noget af råvaregrundlaget kan være ost, der er fejlbehæftet, fordi den f.eks. er for fast eller for blød, siger mejeridirektør Jesper Thomsen, inden han slår fast:
- Det kan vi godt være bekendt at vise frem.