Nyhed

Flere end 3.000 har anmeldt covid-19 som arbejdsskade

Tallet tyder på, at mange ikke får det anmeldt eller ved, at smitten kan være en arbejdsskade. Af de 3.217 anmeldte sager, er 103 sager fra slagteriarbejdere, der blev smittet under udbruddet på slagteriet i Ringsted i sommers

Lungekapaciteten er stadig ikke tilbage på det gamle niveau, selvom det nu er et halvt år siden, Michael Møller Hansen blev smittet med COVID-19.

- Jeg var under 30 procent, da jeg kom hjem fra sygehuset, og første gang jeg blev tjekket, var jeg oppe på lidt under 50. Nu ligger jeg på 84 procent, forklarer han til dr.dk.

For Michael Møller Hansen blev mødet med COVID-19 en langtrukken affære, der betød indlæggelser ad flere omgange, blodpropper i lungerne og en sygemelding på omkring tre måneder fra sit arbejde.

Michael Møller Hansen var blandt de ramte, og derfor har han anmeldt det som en arbejdsskade. Det betyder, at han har en mulighed for at få erstatning for varige mén eller tab af erhvervsevne, hvis senfølgerne fortsætter eller forværres.

- Vi blev anbefalet at gøre det af vores fagforening, men jeg var også godt selv klar over det, for du aner ikke, hvad du er oppe imod. Det er en ukendt faktor, vi har med at gøre, forklarer han.

'Vi ved ikke, hvordan det udvikler sig'

Fødevareforbundet NNF har haft kontakt til 103 af de 165 smittede medarbejdere på slagteriet i Ringsted, og størstedelen af dem er blevet hjulpet med at anmelde smitten som en arbejdsskade.

Fødevareforbundet NNF følger situationen tæt, og hvis de oplever potentielle udbrud på virksomheder, opfordrer de medlemmerne til at få det anmeldt, forklarer forbundssekretær Per Hansen:

- Nogle af vores medlemmer har jo stadig følger, her et halvt år efter at de blev smittet, og vi ved jo ikke, hvordan det udvikler sig. Så det kan jo sagtens være, at man har en idé om, at man kommer over det, men det kan jo også være, at der om et år eller to er nogle senfølger, som giver et dårligere helbred.

For at få anerkendt smitte med COVID-19 som en arbejdsskade, skal man selv kunne løfte bevisbyrden, og den opgave, der godt kan være lidt udfordrende, når der er tale om en sygdom, man principielt lige så godt kan blive smittet med, når man handler eller kører i bus, som på arbejdet. Det fortæller Marlene Louise Buch Andersen, der er adjunkt på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet til dr.dk.

Hun anbefaler, at medarbejdere, der bliver smittet på arbejdet, anmelder det som en arbejdsskade. Også selvom de måske ikke har haft et alvorligt forløb eller mærket noget til senfølger.

Man skal nemlig anmelde en arbejdsskade, senest et år efter at skaden er opstået. Og oplever man først senfølger og melder det, efter at fristen er overskredet, så kan man stå med håret i postkassen.

COVID-19 SOM ARBEJDSSKADE

COVID-19 kan anerkendes som en arbejdsskade enten som en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom, og man har derfor ret til erstatning, hvis:

  • Diagnosen COVID-19 er stillet.
  • Der har været tale om en konkret hændelse eller påvirkning inden for fem dage i form af en påviselig smitterisiko på arbejdet.
  • Der er en sandsynlig sammenhæng mellem smitterisiko og pådragelse af covid-19.

Hvis man får anerkendt COVID-19 som en arbejdsskade, kan man få erstatning i tilfælde af død eller varige følger af sygdommen. Beløbet afhænger blandt andet af ens alder og familieforhold.

Vejledningen er udarbejdet af Arbejdstilsynet i samarbejde med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen.

Hele vejledningen kan læses her.

Kilde: dr.dk