Nyhed

Corona-hverdag bremser nye tiltag på slagteri

På slagteriet Danish Crown i Sæby er der faste regler for tests, afstand og mundbind. Det fungerer, men fokusset på corona skubber andre ting til side.

Kim Thomsen, der er arbejdsmiljørepræsentant på Danish Crown i Sæby, har efterhånden vænnet sig til et nyt og obligatorisk punkt på dagsordenen til det ugentlige møde med ledelsen: corona-test af kollegerne.

Hver uge tester virksomheden procentuelt ud fra hvor mange, der er testet positive i Danmark. Det er et krav fra myndighedernes side:

- Det er klart, at vi ønsker os, at det snart stopper, men når det nu er vores virkelighed, så fungerer det, som det skal. Vi bliver testet efter tur på virksomheden, og vi får en overarbejdstime for det, forklarer han.

Mundbindet fylder meget

For Kim er arbejdsopgaverne som arbejdsmiljørepræsentant ikke blevet mindre, siden corona gjorde sit indtog i Danmark. Han og den øvrige arbejdsmiljøgruppe bliver spurgt til råds og bliver bedt om at komme med deres vurderinger.

- Der er steder, hvor mundbind og visir ikke kan lade sig gøre på grund af fugt og varme. Det er for eksempel på slagtergangen, hvor jeg er. Selvom det er tiltag, som generer folk i hverdagen, så hjælper det, at vi som medarbejdere er med inde over beslutningen, og at vores vurderinger bliver taget seriøst, siger han.

Alex Gotfredsen er talsmand i opskæringen på slagteriet, og her fylder mundbindet en del for de ansatte. Der er koldt i rummet, omkring 10-12 grader, og det kan ikke undgås, at det føles fugtigt at have mundbindet på.

- Det er selvfølgelig irriterende at have på. I forvejen er der jo maskiner, der larmer, og folk står med høreværn på, så et mundbind gør det kun sværere at give beskeder til hinanden. Effekten af det har også været til debat på arbejdspladsen, ligesom det har i det offentlige rum, men jeg tror, de fleste forstår, at vi må gøre, hvad vi kan med de muligheder, der er, siger han

- Selvom det er tiltag, som generer folk i hverdagen, så hjælper det, at vi som medarbejdere er med inde over beslutningen, og at vores vurderinger bliver taget seriøst.
- Kim Thomsen, AMR

Corona gør det sværere at sætte nye ting i gang

Arbejdsmiljøet og dets betydning er på ingen måde blevet mindre på slagteriet under corona-pandemien, og der bliver ikke slækket på sikkerhed eller akutte henvendelser.

Til gengæld oplever Kim, at det er sværere at sætte nye ting i gang, ligesom det er svært at komme til bunds i mindre ting, som irriterer kollegerne.

- Corona fylder jo meget for os alle sammen. Der er mange regler, som skal følges, og det går der tid med. Derfor er andre ting nødt til at blive udskudt og sat i bero, forklarer han.

Ikke muligt at oplære kolleger

Alex Godtfredsen oplever også, at visse ting må sættes på pause, på trods af at både virksomheden og medarbejdere gerne vil videre i teksten. For tiden bliver kollegerne for eksempel ikke lært op i nye arbejdsopgaver.

- Der er rigtig mange, som brænder for at blive lært op i det ene og det andet, og det er normalt supergodt. Det går bare ikke at sætte gang i nu, for vi kan ikke forsvare at stå så tæt, som det kræver, siger han.

Det er også vanskeligt for Alex, Kim og de andre tillidsvalgte på virksomheden at holde møder og komme med idéer, fordi det ikke er tilladt at holde et møde mere end fem personer sammen.

- Det er ikke så nemt for os at samles. Det mødelokale, vi normalt bruger, er kun godkendt til tre mennesker under corona, og det er ikke smart at sidde og diskutere fortrolige ting i en kantine, siger Alex.

Effekten af mundbindet har været til debat på arbejdspladsen, ligesom det har i det offentlige rum, men jeg tror, de fleste forstår, at vi må gøre, hvad vi kan med de muligheder, der er.
- Alex Gotfredsen, talsmand i opskæringen

Ros og anerkendelse hjælper på at holde motivationen oppe

Generelt oplever Kim og Alex, at den øverste ledelse sender beskeder nedad i systemet om at huske at fortælle de ansatte, at det gør et super godt stykke arbejde.

Virksomheden er også hurtig til at byde på kage, hvis overarbejde skulle forekomme.

- Folk udfører jo ikke overarbejdet på grund af kaffe og kage, men anerkendelsen og rosen betyder noget for os. Corona gør det ikke sjovere at gå på arbejde, og folk knokler alligevel på og accepterer de retningslinjer, der er, siger han.