Vinteren har for alvor meldt sin ankomst først i februar med over 10 graders nattefrost flere steder i landet. Det betyder, at der risiko for, at der kan opstå frostskader, hvis ikke man sikrer sig ordentligt.
Hvis man ejer et fritidshus, skal man altid sørge for, at huset er tilstrækkeligt opvarmet, når termometret bevæger sig så langt ned, hvis man ikke allerede har tømt alle rør for vand.
Hvis rørene eller toilettet sprænger i kulden, opstår der typisk vandskade, når vejret igen byder på plusgrader. Og hvis skaden skyldes, at fritidshuset ikke har været tilstrækkeligt opvarmet, ja, så dækker forsikringen ikke.
10 grader vinteren igennem
Som tommelfingerregel, lyder rådet fra Alka, at man holder en indendørs temperatur på 10 grader under en normal dansk vinter for at undgå skader.
- Som forsikringskunde skal man huske, at man har en tilsynspligt med sin ejendom. Hvis bare man lader stå til, når der varsles hårde frostgrader eller storme, og skaderne bliver endnu større, fordi man ikke har fået tilset sit sommerhus og udbedret en skade, så dækker forsikringen ikke følgerne, siger produktansvarlig Mathias Rode Gjølby fra Alka Forsikring.
Typisk dækker forsikringer ikke skader som følge af frostsprængte rør, fordi man som ejer i forsikringsloven har pligt til at forebygge og undgå skader, når man ved, at der er en risiko.
Udendørs vandhaner, springvand samt bade- og svømmebassiner skal også være frostsikret eller tømt for vand, inden frosten sætter ind.
3 gode råd
- Sørg for tilstrækkelig opvarmning, hvis du benytter dit fritidshus hele året. Hold en indendørs temperatur på 10 grader under en normal dansk vinter for at undgå skader.
- Benytter du ikke fritidshuset om vinteren, så sørg for at tømme alle rør og toilettet for vand, inden der er risiko for frost.
- Køb en frostsikker udendørs vandhane eller sørg for at tømme den helt for vand.