Foto af Rune Evensen
Nyhed

Mangel på lærlinge: Sådan får bageriet Bodenhoff de unge på krogen

Der var travlt i Bodenhoffs konditori i Valby op til jul. Derfor hyrede bageriet unge mennesker ind som juleassistance. De unge er håndplukket fra deres tid i skolepraktik, og ikke sjældent ender de med en lærlingekontrakt.
Lyt til artiklen: Mangel på lærlinge: Sådan får bageriet Bodenhoff de unge på krogen
0:00

- Alle brunkagerne og vaniljekransene skal pakkes, og så skal der label på. Du har prøvet det før, ikke?

Chefkonditor Allan Andersen instruerer Carmen Qvortrup, der er ansat som juleassistance i konditoriet Bodenhoff i Valby. Før ansættelsen var hun i skolepraktik i konditoriet.

- Jeg synes, det er sjovt at bage, og så ville jeg gerne vide, hvordan de gør det ude i virkeligheden, siger hun.

Og indsigten i virkeligheden har nu givet Carmen et job. For hun og seks andre julehjælpere viste, hvad de duede til under skolepraktikken. Og én af dem er lovet en læreplads til sommer, når han er færdig med folkeskolen.

- I skolepraktikken så jeg, at de kunne tage imod en ordrer og udføre den. Jeg kan godt forstå, hvis nogen søger konditorfaget, fordi de tror, vi sidder i ro og fred og nørkler som Mette Blomsterberg på TV. Så får de let et kulturchok, når vi bruger store maskiner og pisker 100 liter flødeskum hver dag, siger Allan Andersen og fortsætter:

- Her er skolepraktikken genial. Alle er velkomne, og mange finder ud af, at sådan et miljø ikke er noget for dem. Men vi får en gylden mulighed for at arbejde videre med de unge, der gerne vil.

“Der er nogen, der har glemt at lære deres børn, hvordan man vrider en klud”

For Allan og hans team er det vigtigt, at de unge har det godt. De gør noget ud af at instruere dem i opgaverne, inden de bliver kastet ud i dem, og de viser dem tillid ved at tro på, at de gør det, de bliver sat til.

Men de unge er nødt til at være robuste, når de bliver udvalg som juleassistance og lærlinge. Allan har set sin del af unge, der kommer med mor eller far, når de søger job.

- Jeg plejer at sige, at jo mere du pakker dine børn ind, jo mere går de i stykker, når de bliver pakket ud. Der er ingen tvivl om, at et konditori er et andet miljø end en skole, og vi har et særligt ansvar for at sørge for, at de unge oplever et godt arbejdsmiljø. Til gengæld skal de møde til tiden og tage ansvar for deres opgaver, siger han og fortsætter:

- Det virker som om, mange forældre helt har glemt at lære deres børn, hvordan man vrider en karklud og rydder op efter sig selv, siger han.

Mangel på lærlinge - brug skolepraktikken

Efter 9. klasse skal Carmen på efterskole, og hun ved endnu ikke, om hun vil gå konditorvejen. Men hun ved, at hun ville ønske, der var mere skolepraktik.

- Jeg synes, lærerne er gode til at snakke med os om erhvervsuddannelserne, og vi har også praktiske fag i skolen som sløjd og design. Men man lærer meget ved at være i skolepraktik, og det kunne være rart at have muligheden for at komme flere forskellige steder hen, siger hun.

Allan er enig. Han ser skolepraktikken som en gylden mulighed for de unge og for hans arbejdsplads.

- Jeg kan i hvert fald kun anbefale mine kolleger at bruge skolepraktikken, hvis de har overskud til det. Det kræver selvfølgelig lidt, og det skal også være en oplevelse for eleverne. Hos os får de for eksempel lov at bage deres helt egen kage den sidste dag. Men vi har igennem tiden fået en del lærlinge på den måde, og begge parter har inden ansættelsen haft muligheden for at vurdere, om det er et match, siger han.