Nyhed

Bedre mulighed for at anmelde snyd med fødevarer anonymt

Fødevarestyrelsen har forbedret muligheden for, at forbrugere og ansatte i fødevarevirksomheder kan give anonyme tip til Fødevarestyrelsen, hvis de oplever snyd med fødevarer. Det er et positivt tiltag, mener Fødevareforbundet NNF.

Fødevarestyrelsen lancerer nu en ny og forbedret blanket, der i højere grad sikrer forbrugere og ansatte i fødevarevirksomheder anonymitet, hvis de ønsker at anmelde snyd med fødevarer.

Formålet med den nye blanket er netop at beskytte de anmeldere, som ikke ønsker, at deres navn kommer frem, hvis de fx anmelder egne kolleger eller arbejdsplads.

- Folk må aldrig frygte for deres job eller omdømme, hvis de går til myndighederne med en fornemmelse af, at noget ikke er, som det skal være. Derfor har vi justeret på ordningen, så det bliver lettere at være anonym, når man anmelder en fødevarevirksomhed, siger fødevaredirektør Annelise Fenger.

Positivt, at ordningen er forbedret

Siden 2016 har forbrugere og ansatte i fødevarebranchen kunnet henvende sig anonymt til Fødevarestyrelsen, hvis de oplever, at der bliver snydt med fødevaresikkerheden.

Ordningen kom i stand efter flere års massivt pres fra Fødevareforbundet NNF, som ønskede en whistleblowerordning for medarbejdere i fødevarebranchen.

– Pointen er jo, at netop medarbejderne er de første til at opdage, hvis noget ikke er, som det burde være. Men det nytter ikke noget, at medarbejderne risikerer at miste deres job, hvis de involverer myndighederne. Derfor var muligheden for anonyme anmeldelser et vigtigt tiltag, og det er positivt, at det nu er blevet endnu nemmere at være anonym, hvis man vil anmelde snyd med fødevarer, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF og fortsætter:

– Ingen – og da slet ikke de ansatte i fødevarebranchen – er interesseret i, at branchens brodne kar får lov til at skabe utryghed omkring fødevaresikkerheden.

Derfor har medlemmer af Fødevareforbundet NNF også haft mulighed for at anmelde mistanke om snyd med fødevarer gennem forbundet, længe inden ordningen blev indført i 2016.

Omvendt bevisbyrde

Selv om Fødevarestyrelsen nu forbedrer ordningen med en ny blanket, vil det mest optimale ifølge Ole Wehlast være, hvis muligheden for anonyme anmeldelser blev fulgt op af ”omvendt bevisbyrde”:

– Hvis en medarbejder mister sit arbejder efter at have anmeldt snyd med fødevarer, så burde det være op til arbejdsgiveren at bevise, at fyringen ikke har noget med den pågældende anmeldelse af gøre, siger Ole Wehlast.

Siden januar har Fødevarestyrelsen lavet godt 2.500 kontroller efter forbrugeranmeldelser om muligt sjusk og snyd på restauranter, i dagligvarebutikker eller i fødevarevirksomheder. I hvert fjerde tilfælde var der noget at komme efter.

TIP FØDEVARESTYRELSEN

Hvis du har mistanke om snyd med fødevarer, kan du anonymt tippe Fødevarestyrelsen. 
Klik her