Foto af Atria Danmark
Nyhed

Fabrikschef: Vi har et medansvar for, at medarbejderne ikke kommer bagud

Ledelsen på virksomheden Atria deler tillidsfolkenes ambition om at få flere medarbejdere til at gennemføre uddannelsesforløb.

Ved gentagende overenskomstforhandlinger er lønmodtagerne og arbejdsgiverne blevet enige om, at der skal afsættes ressourcer til at få flere lønmodtagere til at uddanne sig igennem arbejdslivet. I praksis benyttes mulighederne dog for lidt.

- Det er jo tosset, at man i overenskomstsammenhæng har lagt ind, at medarbejderne har ret til to ugers selvvalgt uddannelse, når det ikke bliver brugt, siger fabrikschef Søren Kristensen fra Atria Danmark, der blandt andet står bag kendte mærker som 3-stjernet og Aalbæk Specialiteter.

På alle Fødevareforbundet NNF’s overenskomster har medarbejderne ret til to ugers selvvalgt uddannelse om året. De to uger kan spares op over maksimalt tre år, så man i alt har sparet seks uger op.

- De fleste medarbejdere hos os har nok seks uger sparet op, fordi de ikke får brugt dem. Der er det lige så meget os som virksomhed, der skal lægge os i selerne for at kommunikere, hvad vi gerne vil, siger Søren Kristensen.

Fordele for både virksomhed og medarbejdere

Det, de gerne vil på Atria, er at få medarbejderne til at benytte mulighederne for at tage uddannelse.

- I vores industri er medarbejderne typisk ufaglærte. Og teknologien bevæger sig en retning, hvor man som medarbejder bliver nødt til at bygge på over årene, ellers kommer man længere bagud. Det har vi et medansvar for, at de ikke gør, siger Søren Kristensen.

Han mener, at uddannelse er en gevinst for den enkelte medarbejder, men lægger heller ikke skjul på, at han også kan se store fordele for virksomheden, hvis det lykkes at få flere opkvalificeret.

- Uddannelse af medarbejdere ser mange virksomheder som en økonomisk last. Jeg ser det som win-win for både virksomhed og medarbejderne. Som virksomhed får du en øget medarbejdermotivation ved at dine medarbejdere kommer på efteruddannelse, og så kommer de jo tilbage med læring, som de skal kunne omsætte til noget praksis, siger Søren Kristensen.

Han mener, at mange virksomheder ofte glemmer, at der er gode muligheder for at søge midler i diverse fonde, så uddannelse af medarbejderne ikke behøver at være en dyr fornøjelse.

Der skal en fælles indsats til

På Atria samarbejder tillidsfolkene og ledelsen om at få skubbet uddannelsesindsatsen i gang. I øjeblikket arbejdes der på en rammeaftale, hvor der afsættes midler til mere uddannelse. Målet er blandt andet at få flere ufaglærte til at tage en erhvervsuddannelse og blive faglærte. Men der skal også gøres en indsats for at få løftet medarbejdernes almene kompetencer som f.eks. dansk, matematik og grundlæggende IT.

Arbejdet skulle gerne resultere i, at det lykkes at få nogle medarbejdere igennem uddannelsen som procesoperatør, og samtidig skal flere medarbejdere gøre brug af retten til selvvalgt uddannelse. Søren Kristensen er glad for samarbejdet med tillidsfolkene, hvor primusmotor i uddannelsesarbejdet er Thomas Hansen, der er en af Fødevareforbundet NNF’s uddannelsesambassadører.

- Man kan mærke at Thomas brænder for det her, og det gør jeg også selv. Jeg tror ikke, at Thomas vinder en popularitetskonkurrence blandt kollegerne på denne her indsats, men han har en indsigt og ved, at der er et behov. Så det er noget, vi skal stå sammen om. Han skal ikke stå alene, og vi skal ikke stå alene, siger han.