I Danmark er Fødevareforbundet NNF og store dele af fagbevægelsen i fuld gang med overenskomstforhandlingerne. Men samtidig med, at arbejdsmarkedets parter herhjemme forhandler om løn- og arbejdsvilkår, arbejder EU-Kommissionen på at indføre en europæisk mindsteløn.
En mindsteløn som både danske politikere og fagbevægelsen i Norden - herunder Fødevareforbundet NNF - er imod. Det understregede Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, da han tirsdag den 3. marts mødtes med EU's jobkommissær, Nicolas Schmit:
- Vi ønsker ikke en mindsteløn. Den vil ødelægge de velfungerende overenskomstsystemer, der fortsat findes i EU-landene, sagde Ole Wehlast til kommissæren.
Mindsteløn er et spørgsmål om tid
EU-Kommissionen har tidligere på året givet en garanti for, at en europæisk mindsteløn ikke vil blive indført i lande med velfungerende overenskomstsystemer. Men den garanti giver Ole Wehlast ikke meget for:
- Vi tror ikke på at EU-Kommissionen kan garantere vores overenskomstsystem. I den sidste ende er det EU-Domstolen, der har det bestemmende ord, sagde Ole Wehlast og fortsatte:
- For mig at se, er det blot et spørgsmål om tid, før EU-Domstolen gennemtvinger en lovgivningsmæssig mindsteløn i Danmark. Det vil helt sikkert ikke gavne mine medlemmer, når en række arbejdsgivere efterfølgende vil melde sig ud af deres arbejdsgiverforening, for at komme ud af deres overenskomst med os, så de kan slippe med at betale en lav lovfastlagt mindsteløn.
Styrk arbejdernes muligheder i stedet
Alt for mange europæiske arbejdere får ifølge Ole Wehlast for lidt i løn. Men i stedet for at indføre en europæisk mindsteløn, bør EU-Kommissionen ifølge Ole Wehlast forbedre arbejdernes forhold i de medlemslande, der ikke har velfungerende overenskomstsystemer:
- EU-Kommissionen må fokusere på at skabe kollektive rettigheder for arbejderne og fjerne forhindringer for at danne fagforeninger og forhandle overenskomster, sagde Ole Wehlast.
EU-Kommissionen forventes at fremsætte et endeligt forslag om europæisk mindsteløn i sensommeren.