Om ti år skal Danmark have reduceret vores samlede CO2-udledning med 70 procent. I 2050 skal vi være klimaneutrale. Det er de officielle mål, og mandag præsenterede Klimarådet sine anbefalinger til, hvordan vi når dem.
Det er vigtigt, for den grønne omstilling haster. Men det er også vigtigt, at vi tænker os ordentligt om. Og vi skal ikke uden videre kopiere Klimarådets anbefalinger.
Konsekvenser for konkurrenceevnen
Klimarådet foreslår en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton. Den afgift vil også gælde for landbruget, og det kan betyde, at produkterne bliver dyrere. En liter mælk vil fx blive to kroner dyrere og et halvt kilo hakket oksekød vil blive 13 kroner dyrere.
Det vil få store konsekvenser for landbruget og danske virksomheders konkurrenceevne i forhold til landene omkring os.
Vi må for alt i verden ikke ende i en situation, hvor virksomhederne flytter produktion og mine medlemmers arbejdspladser ud af landet. Det vil kun skabe mere global CO2-udledning og koste danske job - for hvis vi lukker et mejeri eller en svinestald, åbner der bare et nyt i Ukraine eller Brasilien, og deres svin og køer udleder væsentlig mere CO2 end de danske.
Finde klimavenlige løsninger
Klimarådet er ikke de eneste, som arbejder med klima. Fødevareforbundet NNF er en del af klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren, og vi skal komme med anbefalinger til, hvordan den danske fødevare- og landbrugssektor kan udlede færre drivhusgasser.
Det arbejde er vi i fuld gang med, og vi har brug for at få det gjort færdigt. Vi har brug for at inddrage virksomhederne og medarbejderne. Vi har brug for at lytte til dem, som er ude i virkeligheden og kan se, hvor og hvordan det giver mening at sætte ind.
Kun ved at arbejde sammen kan vi finde og udvikle de klimavenlige løsninger, der fungerer - både nationalt og globalt. Ikke ved at indføre en høj afgift.