Nyhed

Hver fjerde dansker føler sig nedslidt

En fjerdedel af danskerne svarer i en ny undersøgelse, at de føler sig nedslidt. Politikerne bør se på, om arbejdsmarkedet eller pensionssystemet kan indrettes mere fleksibelt, mener to overlæger ved Arbejdsmedicinsk Klinik, og de bakkes op af forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF.

Hver fjerde danske føler sig nedslidt. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget blandt 1.500 danskere på vegne af konsulenthuset Ballisager. Det skriver A4 Arbejdsliv.

Ifølge Johan Hviid Andersen, overlæge og professor ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, er det et reelt problem, at en del danske arbejdstagere er ramt af så hårdt fysisk eller psykisk slid, at de har svært ved at arbejde frem til deres pensionsalder.

– Fra politisk side har man besluttet, at pensionsalderen skal blive ved med at stige. Men vi ved ikke hvilke grupper, der rent faktisk kan holde til det, og hvilke der ikke kan. Det er meget svært at forestille sig, at en 70-årig tømrer eller rengøringsassistent skulle kunne arbejde i samme tempo som en 20-årig. For deres krop kan jo slet ikke det samme, siger Johan Hviid Andersen til A4 Arbejdsliv.

Et mere fleksibelt arbejdsmarked

De nye tal betyder ikke, at en fjerdedel af danskerne er ramt af alvorlig nedslidning, understreger Johan Hviid Andersen. Men lægevidenskabelig forskning peger på, at fem til otte pct. af den danske arbejdsstyrke er hårdt plagede af fysisk eller psykisk nedslidning på grund af deres arbejde.

– Dem skal vi tage særligt godt hånd om. Også bedre, end vi gør i dag. Man bør i højere grad kigge på, om vi skal indrette arbejdsmarkedet mere fleksibelt, eller om vi skal lave vores pensionssystem om, så alle ikke skal arbejde hen imod den samme slutdato, siger Johan Hviid Andersen til A4 Arbejdsliv.

Især håndværkerne er nedslidte

Det er især danskere, der har taget en håndværksmæssig uddannelse, som føler sig slidte. Hver tredje af dem svarer, at de føler sig nedslidt, mens det kun gør sig gældende for knap hver tiende akademiker.

Det kommer ikke bag på forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, at ufaglærte og håndværkere føler sig mere nedslidte end akademikere:

– Rigtig mange af vores medlemmer ude på slagterierne, brødfabrikkerne og andre steder i fødevareindustrien er startet på arbejdsmarkedet lige efter folkeskolen. Når akademikerne kommer ud på arbejdsmarkedet som 27-årige efter en lang uddannelse, så har mine medlemmer allerede haft fysisk hårdt arbejde i ti år. Det er klart, at de er mere nedslidte, siger Ole Wehlast og fortsætter:

– Mange af dem kan ikke holde til den stigende pensionsalder. Derfor har vi længe kæmpet for, at der skal findes en løsning, så nedslidte lønmodtagere kan trække sig tidligere tilbage med værdighed i behold, inden de bliver syge.

Ikke råd til at lade være

Jakob Hjort Bønløkke, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Universitetshospital, mener ligesom professor Johan Hviid Andersen, at politikerne hurtigst muligt bør arbejde på at gøre det danske arbejdsmarked mere fleksibelt.

Det kan ifølge overlægen ske ved at lade ansatte, der arbejder i særligt fysisk eller psykisk krævende brancher, gå ned i tid for at forebygge nedslidning. Eller ved at lade ansatte, der er særligt i farezonen for nedslidning, få støtte til at blive videreuddannet eller omskolet.

– Alternativet vil være, at vi har en del borgere, der i deres sidste arbejdsår hænger fast i jobcentrene, eller som på egen regning bliver tvunget på pension. Uanset hvad får de en uværdig afsked med arbejdsmarkedet, siger Jakob Hjort Bønløkke til A4 Arbejdsliv.

– Men jeg mener ikke, at vi har råd til at lade være. Det er også dyrt at lade borgere cykle rundt i det kommunale beskæftigelsessystem i årevis, fordi de er for nedslidte til at komme i job, siger Jakob Hjort Bønløkke til A4 Arbejdsliv.

Fortjener en værdig tilbagetrækning

Forbundsformand Ole Wehlast er enig at, at uddannelse og forebyggelse af nedslidning er målet på den lange bane, men politikerne er også nødt til at finde en løsning for dem, som allerede er nedslidte:

– Når man har knoklet for Danmark gennem et langt arbejdsliv, fortjener man også en værdig tilbagetrækning. Men den mulighed har mange af mine medlemmer ikke. De risikerer at ende som kastebold i det kommunale system eller blive visiteret til en seniorpension. Men det kræver, at de møder op med hatten i hånden, og det er hverken værdigt eller retfærdigt. Derfor håber jeg, at partierne i fællesskab kan finde en løsning for de nedslidte, fastslår Ole Wehlast.

Regeringen forventes at præsentere sit udspil til differentieret pensionsalder i efteråret.