Foto af Rune Evensen
Nyhed

Festdag blev en flad fornemmelse

Kulminationen på fire års uddannelse til konditor er svendeprøven. Konditorelev Cecilie Bærnthsen måtte dog gå til svendeprøve uden familie, mester og kolleger til at fejre hende, fordi skolen havde taget de nødvendige forholdsregler mod coronasmitte.

Etagekager, fyldte chokolader og desserttallerkner så langt øjetrækker. En konditors svendeprøve er en festdag, og normalt har eleverne både familie, kolleger og mester fra praktikken med til at beundre og ønske tillykke. Men efter coronaens indtog i Danmark blev konditorelev Cecilie Müller Bærnthsens store dag noget anderledes, end hun havde forventet. Svendeprøven blev med mere afstand, mindre hold og ingen tilskuere.

– Det var en flad fornemmelse. Det mindede lidt om en normal skoledag, men jeg havde da arrangeret, at min nærmeste familie ventede derhjemme, hvor jeg blev fejret, og de smagte den kage, jeg havde lavet, fortæller 22-årige Cecilie Müller Bærnthsen.

På trods af de meget anderledes omstændigheder omkring svendeprøven var Cecilie mindre påvirket af det, end hun havde troet.

– Jeg synes, at prøven var rigtig godt tilrettelagt, og jeg tænkte ikke over det, da jeg først var i gang, siger hun.

Usikkert om forløbet kunne gennemføres

Selvom Cecilie havde forestillet sig en anden svendeprøve, så er hun mere end tilfreds med, at hun overhovedet kunne gå op til den. Hendes sidste skoleforløb begyndte den 27. april 2020, og hun var længe bekymret for, om hun og de 11 andreelever overhovedet kunne starte.

– Jeg anede jo ikke, om jeg skulle udskyde min uddannelse, og jeg så ikke ville få den eksamen, som jeg har knoklet for i fire år, siger Cecilie Müller Bærnthsen.

Heldigvis blev det muligt for Cecilie og de andre at afslutte deres forløb, men også her var forholdene anderledes.

Nye udfordringer venter

Normalt har eleverne fri adgang til deres skole, så de har mulighed for at bruge deres fritid på at øve op til svendeprøven, men på grund af corona-pandemien var skolen nødt til at sætte begrænsninger på, hvornår eleverne måtte opholde sig på skolen.

– Jeg synes generelt, at skolen gjorde rigtig meget for, at vi skulle få et godt forløb på trods af corona. Vi kunne godt bruge lokalerne i noget af vores fritid, og skolen kæmpede for, at vi fik en rigtig svendeprøve og ikke bare et bevis på, at vi var bestået, fortæller Cecilie.

Med svendebrevet i hånden er hun nu klar til de nye udfordringer, der venter, når hun fortsætter som konditor i Hammershus Bageri i Herfølge, hvor hun har haft sin praktik.

– Vi skal åbne en ny butik, og jeg skal stå for mere moderne og specielle kager, som jeg også skal efteruddannes i. Det bliver fedt, siger hun.