- Jeg frygter, at vi om 10 år kan stå i den absurde situation, at virksomhederne mangler kvalificeret arbejdskraft samtidig med, at vi har 200.000 ledige danskere, som ikke matcher kvalifikationerne, sådan sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen på Fødevareforbundet NNFs uddannelseskonference på Pinenhus i Roslev torsdag den 16. januar.
Beskæftigelsesministeren gjorde det klart, at han mener, uddannelse og opkvalificering af den eksisterende arbejdsstyrke er vejen frem, men at han godt kender til mange af de barrierer, der er.
Han ser det som en stor udfordring, at samfundet ikke har været gode nok til at gøre uddannelse mere tilgængelig for både ledige og folk, der allerede er i job.
- Jeg kan godt forstå, at mennesker med børn, hus og bil ikke har råd til at gå langt ned i indkomst, så jeg vil gerne se på, hvordan man kan bygge et system, hvor den private økonomi ikke bliver en hindring for opkvalificering, som vores samfund i dén grad kommer til at mangle, sagde han.
Et alt for snørklet uddannelsessystem
Beskæftigelsesministeren understregede, at der er problemer med uddannelsessystemet, som i mange tilfælde er snørklet og svært at forstå. Og da regeringen planlægger en opkvalificerings-reform spillede han bolden ud til tilhørerne, for at få gode idéer fra dem, der til daglig hjælper kollegerne med at komme på uddannelse og derfor kender systemerne.
Fra tilhørerne blev ministeren bekræftet i, at flere af medlemmerne, også de ledige, meget gerne ville tage uddannelse, men at privatøkonomien sætter en stopper.
Peter Hummelgaard Thomsen blev derfor opfordret til at kigge på, hvordan samfundet bedre kan understøtte uddannelse for voksne, uden at de skal sælge huset og undvære bilen, fordi det for langt de fleste ikke er realistisk.
Det blev også sagt, at et sti-system, en slags labyrint, over hvad forskellige kurser kan føre til, vil være en god idé for at få skabt et opkvalificerings-system, hvor kursisterne har et bedre overblik over, hvilke retninger de forskellige kurser åbner op for.
De nedslidte skal have ret til tidligere pension
Selvom uddannelse og opkvalificering naturligvis fyldte meget til en konference med det som hovedtema, kom beskæftigelsesministeren også ind på den kamp, som fylder meget for mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF: Ret til tidligere pension.
Han understregede, at han var klar over, at det lige netop var tilhørerne og deres kolleger, som med hårde, fysiske jobs skal have ret til at gå tidligere på pension.
Regeringen mangler fortsat et flertal, som de forsøger at samle, og efter overenskomstforhandlingerne vil de fremlægge deres forslag om ret til tidligere pension for dem med et langt og fysisk hårdt arbejdsliv.
Et besøg ud i virkeligheden
Efter oplægget og diskussionen med uddannelsesambassadørerne var Peter Hummelgaard Thomsen inviteret ud på slagteriet Tican i Thisted, hvor han fik en rundvisning og så de medarbejdere, der i den grad har hårdt fysisk arbejde.
Og selvom uddannelse er en af vejene til at undgå nedslidning, stod det efter en rundtur på slagteriet var det tydeligt, at der er mange, som har knoklet siden de var helt unge, og at de fortjener muligheden og rettigheden for at kunne gå tidligere på pension.
- Alle dem, der står tidligt op om morgenen og bruger deres krop til hårdt, fysisk arbejde. Det er nok dem, der har allermest brug for stærke, politiske allierede, sagde han.