I hverdagen ringer 60-årige Peter Jakobsgaards vækkeuret kl. 3.15. Han står op og sætter kurs mod slagteriet, hvor han har arbejdet i snart 40 år. Indtil for nylig løftede Peter ca. 30 tons i løbet af en arbejdsdag. Det satte sine spor.
– Jeg tog piller, inden jeg mødte på arbejde, og igen når jeg kom hjem, så jeg kunne falde i søvn. Til sidst rakte mit overskud ikke til andet end en middagslur og madlavning, siger 60-årige Peter Jakobsgaard.
Han er nu skiftet til et mindre fysisk hårdt arbejde på slagteriet, men er fortsat bekymret for sit helbred:
– Spørgsmålet er, hvordan det ser ud om tre år, når jeg har knoklet i 50 år. Kan jeg lege med mine børnebørn, eller skal mit pensionistliv præges af piller og smerter? Jeg synes faktisk, det er rimeligt, at os med hårdt fysisk arbejde får ret til at gå tidligere på pension.
Jeg tog piller, inden jeg mødte på arbejde, og igen når jeg kom hjem, så jeg kunne falde i søvn.
En værdig tilbagetrækning og alderdom
Med den stigende pensionsalder kan Peter Jakobsgaard og mange andre fødevarearbejdere se frem til at skulle arbejde i over 50 år. Men det er langtfra dem alle, der kan holde til det. Mange af dem er startet deres arbejdsliv lige efter folkeskolen og har haft fysisk hårdt arbejde lige siden.
– Mange af vores medlemmer har fået frataget muligheden for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. I stedet kan de enten kæmpe sig frem til pensionsalderen og håbe på, at de til den tid kan holde til at lege med børnebørnene, eller de kan ”håbe” på at få en alvorlig skade eller sygdom, så de kan blive visiteret til en seniorpension. Men det kræver, at de møder op med hatten i hånden, og det er hverken værdigt eller retfærdigt, fastslår forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast.
Derfor kæmper Fødevareforbundet NNF for et arbejdsmarked, der i langt højere grad tager hensyn til de forskellige typer af lønmodtagere. Forbundet ønsker en ordning, der giver alle lønmodtagere – også dem med et hårdt, fysisk arbejde – ret til en værdig tilbagetrækning.