Foto af Besøg på Danish Crowns slagteri i Horsens. Fødevareminister Mogens Jensen, adm.dir. Danish Crown Jais Valeur, fabrikschef Jesper Frandsen, bestyrelsesformand i Danish Crown Erik Bredholt og forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast
Nyhed

Wehlast: Inddrag medarbejderne i klimapartnerskabet

Hvis fødevaresektorens klimaudfordringer skal løses, kræver det, at alle parter arbejder sammen; politikere, virksomheder og medarbejdere

Hvis fødevaresektorens klimaudfordringer skal løses, kræver det, at alle parter arbejder sammen; politikere, virksomheder og medarbejdere

Der stod klima på programmet, da fødevareminister Mogens Jensen sammen med forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast besøgte to af de største fødevarevirksomheder i Danmark; Danish Crowns slagteri Horsens og Arlas mejerier lidt uden for Videbæk.

Netop de store fødevarevirksomheder spiller en væsentlig rolle, hvis regeringens mål om at reducere udledningen af drivhusgasser frem mod 2030 skal kunne nås. Tidligere på ugen udnævnte fødevareminister Mogens Jensen adm. direktør i Danish Crown Jais Valeur som formand i nyt klimapartnerskab.

Partnerskabet skal komme med anbefalinger til, hvordan den danske fødevare- og landbrugssektor kan udlede færre drivhusgasser.

Husk medarbejderne!

I løbet af besøgene fik Mogens Jensen og Ole Wehlast mulighed for at se, hvilke klimatiltag de to koncerner allerede har taget, og hvilke de planlægger at ville tage på lidt længere sigt.

Ole Wehlast glæder sig over, at fødevareministeren ved selvsyn konstaterer, hvordan danske fødevareproduktion ser ud i dag:

- Ét er at forholde sig til klimaudfordringerne og de mulige løsninger, når man sidder på et kontor midt inde i København. Noget andet er at komme ud i virkeligheden og se, hvordan de danske fødevarearbejdere arbejder. Det sætter jeg stor pris på, at Mogens Jensen gør, og det har jeg stor respekt for.

Ole Wehlast benyttede lejligheden til at minde både ministeren og Jais Valur om vigtigheden af at inddrage medarbejderne i klimaspørgsmålet:

- Mine medlemmer har en stor indsigt i hvilke processer, der virker hvordan. De kan bidrage med vigtig viden, når det drejer sig om at tænke arbejdet anderledes.

Men det er også vigtigt at tænke medarbejderne ind på den lidt længere bane:

- Vi må ikke risikere, at danske fødevarearbejdere ender på perronen, når klimatoget er kørt. Det giver god mening at omlægge en del af fødevareproduktionen, så den bliver mere bæredygtig og ikke slider for meget på vores jord, luft og vand, men vi skal sørge for at omstille medarbejderne, så de også i fremtiden kan bidrage til en dansk fødevareproduktion i verdens klasse.

Danmark er et landbrugsland

Fødevareminister Mogens Jensen slog flere gange fast, at fødevareproduktionen fortsat skal have en plads i dansk erhvervsliv, men det skal ske under hensyntagen til klimaudfordringen:

- Fødevareerhvervet har stor betydning for Danmark, fordi det er med til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet. En bæredygtig fødevareproduktion er et vigtigt grundlag for den fremtidige udvikling i Danmark. Vores mulighed for at fastholde og udvikle arbejdspladser i det danske landbrug og den danske fødevaresektor, særligt i yderområder, vil afhænge af vores evne til at være foregangsland i omstillingen til en mere bæredygtig fødevareproduktion, der balancerer hensynene til klima, natur, og miljø, folkesundhed, dyrevelfærd og dyresundhed og økonomi, sagde ministeren på baggrund af de to besøg.

Klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren er et af i alt 13 partnerskaber, som regeringen vil indgå i samarbejde med erhvervslivet med fokus på at bidrage til at løse klimaudfordringerne på en måde, der også understøtter job, velfærd og konkurrenceevne.