Møgvejr er Mouvejr, siges det. Det var derfor passende, at regnen silede ned den grå torsdag i marts, hvor vi fik lov at få et kig bag kulissen hos Tulip i Esbjerg.
Det er blandt andet her, de berømte supper fra Mou bliver til. Fabrikken producerer desuden kødboller i alle størrelser, melboller, biksemad og pølsemix.
Da vi kommer på besøg, er de to kolleger gennem mange år Arvid Juncher og Lars Henningsen ved at gøre klar til kogning af tre gryder råsuppe i kogerummet. Eller de kalder dem ganske vist 'gryder', men der er i praksis tale om kæmpemæssige aflange kogekar, der hver kan indeholde 9.000 liter væske.
- Vi bruger høns, ben, grønsagsblanding, hønsefedt og så salt, siger Arvid Juncher, der har 20 års jubilæum på fabrikken i år.
Artiklen fortsætter under galleriet
Det er med andre ord ingen 'hokus pokus' i suppen; den bliver produceret, ligesom man ville gøre hjemme i køkkenet - bare i en noget anden målestok. At produktet har en høj kvalitet er en af årsagerne til, at Arvid Juncher er utrolig glad for jobbet.
- Det giver en stolthed, og man fortæller gerne om, hvor man arbejder, ude i byen, siger han.
Den holdning bakkes op af kollegaen Lars Henningsen, der har været på fabrikken i 18 år:
- Det gør det bare sjovere. Når suppen skal laves færdig, bruger vi også rigtig fløde, rigtig hvidløg osv., siger han.
Medbestemmelse giver arbejdsglæde
I bollepakkeriet møder vi Anni Nielsen og Charlotte Sejerskilde, der har været på fabrikken i henholdsvis 20 og 14 år. De er også begge glade for arbejdet.
- Ellers havde vi ikke været her, siger Anni Nielsen med et smil.
De er især glade for de afvekslende opgaver og den grad af ansvar, som medarbejderne har. På Tulip Esbjerg har man nemlig gjort meget for, at den enkelte har indflydelse på egen dagligdag.
Det er de forskellige teams, der selv træffer de fleste daglige beslutninger, og da fabrikken anskaffede den maskine, som Anni Nielsen og Charlotte Sejrskilde betjener, var de med i processen fra start til slut og kunne sørge for, at der blev taget højde for den daglige betjening.
- Vi er med inde over det hele og planlægger selv arbejdet, siger Charlotte Sejerskilde.
Suppe og solskin
Tilbage ved 'gryderne' kan Arvid Juncher og Lars Henningsen denne torsdag ikke kun fornemme den liflige duft af suppe. De kan også så småt dufte weekenden. Fredag er nemlig en fridag, da fabrikken for tiden kører firedages arbejdsuge.
Det skyldes, at suppe er ikke den mest velegnede grillmad, og butikkernes salg daler i takt med, at foråret og solen kommer. Der skal derfor også produceres mindre, hvilket betyder en kortere uge. Det kræver dog samtidig, at medarbejderne knokler en smule mere resten af året.
- Men den halve time om dagen mærker man ikke, siger Lars Henningsen.
Både han og kollegaen tager gerne nogle lidt længere dage i vintermånederne i bytte for tre dages weekend nu.
- Det er så perfekt at have fri hver fredag i foråret, siger han.