Nyhed

De unge har en mening om fremtidens fagbevægelse

Ungdommen vil gerne fagbevægelsen og har også en mening om, hvordan den skal se ud i fremtiden. Det gælder om at finde fælles dagsordener og arbejde sammen, mener ungdomskonsulenten i Fødevareforbundet NNF.

Danmark har længe haft tradition for en stærk og engageret fagbevægelse, men gennem en årrække har fagforeningerne oplevet faldende medlemstal - blandt andet fordi de ikke har været gode nok til at forklare de unge, hvad fagforeningen kan bruges til. Dét er Adam Feldbæk Andersen, ungdomskonsulent i Fødevareforbundet NNF i fuld gang med at ændre:

- Ungdomsarbejdet i Fødevareforbundet NNF har ligget stille i en årrække, men nu er vi i gang med at få bygget det op igen - både centralt og lokalt, siger Adam Feldbæk Andersen og fortsætter:

- En af vores vigtigste opgaver er at sørge for, at de unge ved, hvad de kan bruge deres fagforening til. De har et kæmpe behov for at få noget rådgivning; både i forhold til deres uddannelse, men også i forhold til deres rettigheder og pligter, eller hvis de oplever problemer med mester eller kollegaerne.

Samarbejde om fælles dagsordener

Adam Feldbæk Andersen er ikke alene om at ville ændre ungdomsarbejdet. Under folkemødet på Bornholm debatterede repræsentanter fra syv forskellige ungdomsforbund, hvordan fremtidens fagbevægelse skal se ud - hvilke fælles dagsordener har ungdomsforbundene, og hvordan kan de samarbejde?

- Tilsammen har ungdomsforbundene ca. 230.000 unge medlemmer. Det gælder om at finde de dagsordener, som er fælles og har værdi for medlemmerne. Det kan fx være arbejdsmiljø, som betyder noget forskelligt afhængig af, om det enkelte medlem er slagteriarbejder, mekanikerlærling eller sygeplejestuderende, men stadig kan være et fælles fokuspunkt på tværs af forbundene, siger Adam Feldbæk Andersen og fortsætter:

- Der er behov for, at vi arbejder sammen for med så mange medlemmer bag os, står vi stærkt og fortjener at have en stemme i debatten.