Nyhed

Alle vil ha’ det nemt - alle vil ha’ dansk mozzarella

Et måltid skal være nemt, og det skal gå hurtigt. "Convenience food" vinder frem i hele verden, og ost til pizza er efterspurgt. Derfor er produktionen af mozzarellaost konstant stigende på Rødkærsbro Mejeri i Midtjylland.

83.000 ton mozzarellaost om året. Eller hvad der svarer til ost på 1,3 millioner pizza'er om dagen. Hos Rødkærsbros Mejeri producerer de revet mozzarella og mozzarella i blokke. De har slået rekorder næsten hvert år, siden de åbnede i 1991, hvor produktionen lå på fem tons mozzarella om året.

Og mange af de ansatte har været med hele vejen. I afdelingen for mælkebehandling står kollegerne gennem 21 år, Karl Larsen, Henrik Jensen og Jan Hartvigsen.

De har ansvaret for de 17 millioner kilo mælk, der køres igennem systemet hver uge. På trods af mange år på samme arbejdsplads, står de faglige udfordringer i kø, fordi produktionen hele tiden ændrer sig.

 - Udviklingen står aldrig stille. Jeg skal konstant holde mig opdateret på blandt andet ny teknologi, og det er spændende, siger Henrik Jensen.

Konstant fornyelse

Den store efterspørgsel på mozzarella hænger sammen med, at flere og flere i hele verden har behov for mad, der er nemt at lave.

Velstanden er steget i blandt andet Sydamerika, Asien og Mellemøsten, og pizza er "convenience food", som alle har taget til sig.

 Globalt er Arla blandt de fem største producenter, og det kræver konstant fornyelse og udvikling at holde placeringen.

 - For de store pizzakæder betyder det meget, at osten smelter så hurtigt som muligt, og at den breder sig over det hele på pizzaen. Konsistens og reducering af brunfarvning på pizzaen er også vigtigt, siger direktør for Arlas mozzarellaproduktion René Nørgaard.

Mere ost - mindre hårdt arbejde 

Jan Hartvigsen, der også er fællestillidsrepræsentant, har været med fra start, og han har fascineret set til, at mejeriet har produceret mere næsten hvert år, siden det åbnede. Antallet af ansatte er cirka det samme, men de fysisk, nedslidende jobs er blevet færre.

 - Det er virkelig en god arbejdsplads, og vi ser meget lidt udskiftning. De hårde jobs i pakkeriet er erstattet af maskiner, og i dag har vi flere specialiserede kolleger, end vi havde for tyve år siden, fortæller han.

De tre kolleger har over årene udviklet et venskab, for som de siger, så bruger de mere tid med hinanden end med deres koner. Men belønningen er en spændende arbejdsdag, og så de kommentarer, de får, når de fortæller, hvor de arbejder.

 - Når jeg fortæller andre, hvad jeg laver, siger de: "Nå, det er der, I laver den gode mozzarella." Og det kan jeg jo kun give dem ret i, siger Karl Larsen.