Nyhed

175 slagteriarbejdere mister jobbet

Fyringerne på Danish Crowns slagteri i Horsens kommer på et tidspunkt, hvor verdensmarkedet råber på grisekød, mens smågriseproducenterne sender arbejdspladserne ud af landet. - Det er en håbløs situation, lyder det fra næstformand i Fødevareforbundet NNF

175 slagteriarbejdere skal se sig om efter et nyt arbejde, når sommeren går på hæld.

Den 6. september vil formodentlig være sidste arbejdsdag for 175 medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Horsens, mens kapaciteten på slagteriet i Herning skal tilpasses ved naturlig afgang.

Næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen ærgrer sig over meldingen, og lover samtidig, at forbundet vil gøre, hvad de kan for hurtigt at få de fyrede medarbejdere videre til nye jobs:

- Vi har jo desværre en vis erfaring på det her område. Til alt held er danske slagteriarbejdere i høj kurs, og selvom det umiddelbart er en trist og træls melding at få, så plejer vi at lykkes med at få folk over i andre jobs.

Fødevareforbundet NNF's faglige konsulenter står allerede nu til rådighed, og de vil selvfølgelig rådgive og hjælpe de berørte medlemmer.

Ejere mangler tillid til egen koncern

Tidligere på måneden var Danish Crown ude og advare om, at manglen på slagtegrise i Danmark kunne medføre fyringer. Antallet af slagtninger i Danmark har gennem de senere år været støt faldende, og det samme har antallet af slagteriarbejdere.

En del af forklaringen på de manglende grise skal findes i et mistillidsforhold mellem landmændene og ledelsen i Danish Crown, mener Jim Jensen.

- Mange producenter har grundlæggende ikke tillid til ledelsen i Danish Crown, og det resulterer i, at flere og flere griseproducenter vender koncernen ryggen, siger han.

Næstformanden slår fast, at ansvaret for tillidskrisen både ligger hos ejerne og koncernledelsen.

- Ledelsen har selvfølgelig en stor del af ansvaret for, at forretningen ikke kører, som den skal. Danish Crown har ikke formået at leve op til egne løfter til ejerne, siger han.

Grise kørers ud af landet

En anden del af forklaringen på de færre slagtegrise er, at mange smågriseproducenter vælger at transportere deres grise syd for grænsen og sælge dem der. Der fødes altså ikke færre grise i Danmark end tidligere - mange af grisene bliver bare ikke længere til danske arbejdspladser.

- I år forventes det, at der sendes over 15 millioner smågrise ud af landet. Dermed er det cirka halvdelen af de grise, der bliver født i Danmark, der forlader landet, inden de kan blive vekslet til gode danske arbejdspladser. Og det værste er næsten, at mange af dem, der vælger at skippe grisene af sted, er også medejere af Danish Crown. De udsulter deres egen koncern. Det er en håbløs situation, konstaterer Jim Jensen.

Så længe ejerne ikke føler sig mere forpligtede overfor deres koncern, er det svært at se, hvordan situationen kan forbedres, vurderer han:

- Politikerne har givet landmændene den ene håndsrækning efter den anden, og fra medarbejdersiden har slagteriarbejderne i årevis været presset ud over enhver rimelighed på deres løn og arbejdsforhold. Jeg forudser, at tålmodigheden på et eller andet tidspunkt løber tør.
Hvorledes skal medarbejdere og politikerne have en fortsat opbakning og forståelse overfor branchen, når udviklingen er negativ?

Grisekød kunne være det nye guld

Mens de danske slagterier mangler grise til slagtning, og griseproducenterne skruer op for eksporten af smågrise, så skriger verdensmarkedet på grisekød, og noteringen (prisen for grisekød) er den højeste i årevis.

Kina er ramt af svinepest, og har derfor et stort behov for at importere grisekød. Det har efterladt et hul i markedet, og det kunne have indvarslet gyldne tider for eksporten af dansk grisekød:

- Det er aldrig en positiv ting, når virksomheder må fyre medarbejdere, fordi der er for lidt at lave. Men det er som om, at det er endnu værre, når fyringerne kommer samtidig med, at efterspørgslen er i top, og råmaterialet er til stede.

Jim Jensen håber, at den kommende socialdemokratisk regering vil tage problemet med den stigende smågriseeksport alvorligt, så der igen kommer balance i antallet af danskfødte grise og antallet af arbejdspladser:

- I Fødevareforbundet NNF har vi i længere tid være i dialog med partierne på Christiansborg, og jeg kan garantere at det kommer øverst på dagsordenen, når vi mødes med den nye minister. Alle griseproducenter er nødt til at støtte op om produktionen af slagtesvin, fastslår han.