Dit job. Din økonomi. Dit familieliv. Meget kan pludselig ændre sig, hvis du får en arbejdsskade. Alligevel undlader mange at kontakte deres fagforening, når skaden er sket. Og det kan betyde, at de aldrig får den erstatning, som de har krav på.
- Mange tror, at arbejdsgiver har anmeldt skaden, og at tingene så kører af sig selv. Men sådan er virkeligheden desværre ikke altid, siger Benny Mørch Sørensen, som er sagsbehandler på arbejdsskade- og socialområdet i Fødevareforbundet NNF.
Undlader at anmelde skaden
Er du så uheldig at få en arbejdsskade, er det vigtigt, at kontakter enten din arbejdsmiljørepræsentant og/eller din arbejdsgiver og sørge for, at de noterer din henvendelse ned. Din arbejdsgiver har ni dage til at anmelde arbejdsskaden, men Benny Mørch Sørensen ser ofte sager, hvor arbejdsgivere undlader at anmelde skader eller anmelder dem forkert.
- Vi ser desværre også nogle arbejdsgivere, der truer ansatte med fyring, fordi medarbejderne vil anmelde deres arbejdsskader. Der vil jeg opfordre til, at man kontakter os. Vi hjælper meget gerne, understreger Benny Mørch Sørensen.
Hvis du har mén eller sygefravær efter din skade, er det vigtigt, at der i din arbejdsgivers anmeldelse er sat kryds ved "ja" til, at sagen skal vurderes efter arbejdsskadeloven. Ellers bliver din sag ikke forsikringsvurderet, og du kan blive snydt for erstatning.
Er andre skyld i din arbejdsskade?
Hvis andre er skyld i, at du får en arbejdsskade, kan du måske blive omfattet af erstatningsansvarsloven.
- Hvis man får en arbejdsskade, fordi ens arbejde ikke kunne udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt, så kan man måske få dækket sin skade under erstatningsansvarsloven. Det kræver, at man kan bevise, at arbejdsgiver er skyld i skaden ved fx bevidst at have slækket på sikkerheden, forklarer Benny Mørch Sørensen og tilføjer:
- Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, og derfor er man altid velkommen til at kontakte os for et godt råd.
Spørg Fødevareforbundet NNF til råds
København, Nordsjælland, Fyn og Bornholm: Benny Mørch-Sørensen på 3818 6903
Sjælland og Øerne: Ghita Christiansen på 3818 6918 eller Susanne Hansen på 3818 6919
Østjylland: Palle Stig Lind Ulriksen på 3818 7045
Nordjylland: Ghita Elmo Andersen på 3818 7021
Syd- og Midt Vestjylland: Claus Gaarde på 3818 7094 eller Ósk Wall på 3818 7045
Hvad er en arbejdsskade?
En arbejdsskade kan enten være en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom.En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, der opstår efter en bestemt hændelse, mens du er på arbejde. Det kan fx være et fald på en trappe, eller hvis du oplever et røveri på jobbet. Eller hvis du har overværet en kollegas ulykke.
En erhvervssygdom derimod udvikler sig over tid - fx hvis en bager udvikler tandsygdomme over tid på grund af melstøv.