Nyhed

Slagteriarbejdere har større risiko for at blive førtidspensionister

Undersøgelse viser, at ansatte i nedslidende brancher – herunder slagteriarbejdere – har en forøget risiko for at ende på førtidspension.

Undersøgelse viser, at ansatte i nedslidende brancher - herunder slagteriarbejdere, ansatte på plejehjem samt rengøringspersonale - har en forøget risiko for at ende på førtidspension.

Lønmodtagere i brancher med hårdt og nedslidende arbejde forlader i højere grad end andre arbejdsmarkedet før tid og havner på førtidspension. Det skriver organisationen Faglige Seniorer i en artikel, der er citeret i en lang række medier.

Baggrunden er en undersøgelse af Arbejdernes Erhvervsråd, der ser på, hvilke brancher, som 40-59-årige modtagere af førtidspension, tidligere har arbejdet i. Og her er slagteriarbejdet altså desværre med helt i top.

Forbundsformanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, efterlyser en særlig ordning, der kan tage hånd om de nedslidningstruede lønmodtagere:

- Der er stor forskel på, hvor syge og nedslidte folk bliver af deres arbejde, og det burde ikke være så svært at tage højde for det, når man beslutter, hvornår folk skal trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. I dag er det kun ens alder, der er afgørende; fremadrettet bør man også kigge på de jobs, man har haft, siger han til Faglige Seniorer.

Desværre ingen overraskelse

Synspunktet bakkes op af arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen:

- Der er behov for, at vi får en diskussion herhjemme om en differentieret tilbagetrækning, som man blandt andet har i Tyskland og Holland. Så de, der har arbejdet i udsatte brancher med nedslidning, har mulighed for at trække sig tidligere tilbage end folk fra brancher, hvor risikoen ikke er så stor, siger han.

Ole Wehlast er desværre ikke overraskende over, at hans medlemmer er at finde i toppen af den negative liste, men han efterlyser, at der fra politisk side gøres noget for de mest udsatte grupper, så de kan forlade arbejdsmarkedet med værdighed.

- Helt grundlæggende mener jeg, at det er urimeligt, at medarbejdere, der har knoklet igennem et langt arbejdsliv, skal igennem langvarige, og nogle gange ydmygende, ressourceforløb, før de kan få tilkendt en førtidspension. Undersøgelsen fra AE-Rådet viser med al tydelighed, at der er en stærk overrepræsentation af førtidspensionister blandt lønmodtagere med hårdt fysisk arbejde, siger han.

Læs den fulde artikel fra Faglige Seniorer her