Fremtidens teknologi indeholder store muligheder, men kan også udfordre arbejdsmiljøet. Det var en del af læren på Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference torsdag.
Fremtiden byder uundgåeligt på ny teknologi, der vil forandre måden, vi arbejder på. Derfor stillede mejeribranchen torsdag skarpt på digitalisering og robotter på den årlige arbejdsmiljøkonference i Herning, hvor 630 personer deltog. For teknologi og arbejdsmiljø hænger nemlig tæt sammen.
- Den nye teknologi får indflydelse på hverdagen for alle på arbejdspladsen, siger Tommy Jensen, forbundskonsulent for arbejdsmiljø i Fødevareforbundet NNF.
En af oplægsholderne var arbejdsmarkedsforsker Janne Gleerup fra Roskilde Universitetscenter. Hun peger på, at selvom teknologien byder på nye muligheder for virksomhederne, kan de nye systemer også give bagslag, hvis de indføres uden den nødvendige omtanke.
- Hvis virksomheden forsømmer at føre en ordentlig dialog med medarbejderne om teknologien, og hvorfor den indføres, risikerer man at opbygge en modstand i organisationen, siger hun og fortsætter:
- Hvis man ikke har indsigt i, hvorfor det kommer, og hvad man skal bruge det til, så kan der opstå mistænkelighed, siger Janne Gleerup.
Hun mener, at en vigtigt forudsætning for at få det bedste ud af teknologien er at oplære medarbejderne tilstrækkeligt i at bruge den. Og så gælder det om løbende at være i dialog med medarbejderne om, hvordan de nye systemer fungerer i praksis.
Frygten for fremtiden
En kilde til utryghed på arbejdspladserne kan være frygten for, at teknologien overtager medarbejdernes opgaver og gør dem overflødige. Den frygt er reel, selvom det kan være svært at spå om, hvorvidt frygten bliver til virkelighed eller ej, mener Janne Gleerup. Derfor er det også på det punkt vigtigt, at virksomhederne er i dialog med medarbejderne.
- Det vigtige er, at man prøver at være på forkant og tager drøftelser med hinanden undervejs. Omskolinger kan i nogle tilfælde gøre, at man kan fastholde medarbejderne, så det handler om at man handler rettidigt og fjerner en del af usikkerheden ved at vise medarbejderne, at man kommer det her i møde, siger hun.
Fjerner det nedslidende arbejde
Mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF møder mere og mere teknologi i dagligdagen, og det er ofte robotteknologi, der overtager opgaver i produktionen. Det bør vi i høj grad glæde os over, mener arbejdsmiljøkonsulent Tommy Jensen. For robotterne overtager ofte ensidigt gentaget arbejde, som medarbejderne ellers bliver slidt ned af.
- Vi skal være på arbejdsmarkedet længere, og derfor er det vigtigt, at vi ikke slider os ned, siger han.
Tommy Jensen forstår dog også godt bekymringen over, at man kan miste sit job, men han peger ligesom Janne Gleerup på uddannelse som løsningen.
Han tror på, at der vil være brug for mennesker til at sikre kvaliteten på produkterne, og selvom det vil kræve oplæring af medarbejderne, behøver alle ikke pludseligt at have en ingeniøruddannelse.
- Medarbejderne skal kunne korrigere maskinerne og rette dem, og det behøver ikke kræve så meget, siger han.
Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference:630 ansatte og ledere fra mejeriindustrien var torsdag samlet i Herning til den årlige konference om arbejdsmiljø. Tommy Jensen, forbundskonsulent for arbejdsmiljø i Fødevareforbundet NNF, er imponeret over, at det igen har kunnet lade sig gøre at samle så mange for at sætte fokus på trivsel og sikkerhed på arbejdspladserne. - Det er fantastisk, at man i en branche kan samle mere end 600 mand lige fra arbejdsledere til arbejdsmiljørepræsentanter. Det er en femtedel af branchen, der er samlet her i dag, og der bliver stadig produceret ude på virksomhederne, og sikkerheden er stadig i op. Der er grund til at sende ros til hele branchen for at det her kan lade sig gøre, siger han. Ved konferencen blev året arbejdsmiljøgruppe kåret, og vinderne blev arbejdsmiljørepræsentant Esben Niklas Poulsen og teamleder Henning M. Pedersen fra Arla Foods Arinco. |

Årets arbejdsmiljøgruppe Esben Niklas Poulsen og Henning M. Pedersen fra Erinco