En ændring af loven giver nu Arbejdstilsynet ret til at bede chefen forlade lokalet, mens de taler med ansatte på en virksomhed. Lovændringen er helt på sin plads, mener Fødevareforbundet NNF.
Har du lyst til at fortælle Arbejdstilsynet om problemer på arbejdspladsen, mens din chef sidder lige ved siden af? Sikkert ikke. Alligevel har chefen indtil nu haft ret til at være til stede, når Arbejdstilsynet fører samtaler med ansatte i en virksomhed.
Tirsdag vedtog Folketinget endelig en ændring af loven, så det nu er muligt for den tilsynsførende at bede chefen forlade lokalet. Det glæder Per Hansen, der er forbundssekretær for arbejdsmiljø og kompetence i Fødevareforbundet NNF.
- Når man taler med Arbejdstilsynet, skal man kunne tale fuldkommen frit, og det kan man selvfølgelig ikke, hvis chefen kan høre hvert et ord, siger han.
Fødevareforbundet NNF og resten af LO har skubbet på for den lovændring, der nu er blevet til virkelighed.
Kan være svært at bevise chikane og mobning
Ændringen kommer som en reaktion på, at arbejdstilsynet tidligere har haft det svært med at komme til bunds i sager om især mobning, chikane og andre problemer med de psykiske arbejdsmiljø. Problemet har ofte været, at medarbejderne ikke ville åbne op og tale om problemerne med chefen siddende ved siden af.
- Det kan jo sagtens være chefen, der udgør problemet, og det skal medarbejderne kunne fortælle den tilsynsførende uden at frygte for deres job, siger Per Hansen.
Selvom loven er et skridt i den rigtige retning, håber Per Hansen, at Folketinget vil gøre meget mere for at styrke Arbejdstilsynet. De sidste mange år har nemlig hovedsageligt budt på nedskæringer på området, og antallet af tilsynsbesøg er faldet kraftigt.
- Arbejdstilsynet har brug for ressourcer til at kunne komme ud på virksomhederne og gå arbejdsmiljøet efter i sømmene. Der er også i vores brancher alt for mange steder, hvor der ikke er styr på det, siger han.