Fødevarebranchen er sjældent de unges førstevalg, når det kommer til uddannelse. I branchen skal vi blive bedre til at fortælle de unge, at det er både meningsfuldt og fyldt med muligheder, at arbejde i fødevareerhvervet, skriver forbundsformand Ole Wehlast.
Dette indlæg er oprindeligt bragt på altinget.dk den 27. juni 2018.
I fødevareindustrien er frygten for en fyreseddel blevet
erstattet med frygten for at mangle arbejdskraft. Ligesom så mange
andre steder i den danske industri kører hjulene hurtigere og
hurtigere, og jagten på den gode arbejdskraft er hård.
Den nemme løsning, som industrien også tidligere har tyet til, er
import af østeuropæisk arbejdskraft. Men den løsning er ikke
langtidsholdbar.
Dels forbedres forholdene i Østeuropa år for år, og danske
virksomheder har slet ikke samme tiltrækningskraft på udenlandsk
arbejdskraft, som de havde for nogle år siden. Og dels har
fødevareindustrien faktisk alle de rigtige forudsætninger for at
tiltrække fremtidens danske arbejdskraft.
Citat
Desværre er fødevarebranchen kun sjældent de unges førstevalg, når
de skal vælge deres vej i livet.
Det er der nok mange grunde til, men en af dem - som jeg tror på,
vi kan gøre noget ved - er manglen på en synlig karrierevej.
Meningsfuld mad
Den tid, hvor man gik ind ad fabriksporten som ung og blev
stående på samme plads, indtil pensionen kaldte, er forbi. De unge
har brug for at kunne se en uddannelse inden for fødevarebranchen
som et trin på en karrierestige, der kan føre alverdens steder hen.
At have et sikkert job er ikke nok for fremtidens arbejdskraft - og
vi skal blive meget bedre til at vise og fortælle, at vores
brancher har vidtrækkende potentiale.
Vi kan jo starte med at konstatere, at man som fødevarearbejder
brødføder tusinder og atter tusinder af mennesker. I en tid, hvor
globalt overforbrug og sult går hånd i hånd, er mad noget af det
mest meningsfulde, man kan beskæftige sig med.
Dernæst kan vi tale om, at fødevarebranchen står midt i en stor
teknologisk udvikling. Robotteknologien farer fremad, og branchen
er på forkant med morgendagens teknologiske landvindinger. Der er
intet stillestående eller gammeldags ved den danske
fødevareindustri.
Verden er din arbejdsplads
Vi kan også gøre meget mere ud af at fortælle de unge, at den
danske fødevareindustri er en kæmpestor global spiller. Vi er på
alle de store markeder, og hvis den hjemlige andedam synes for
lille, så ligger verden åben. Det er trods alt ikke kun i Danmark,
vi slagter, bager, forædler og udvikler fødevarer. Verden er din
arbejdsplads, hvis du vælger fødevareindustrien.
Vi må heller ikke glemme håndværket. Den danske fødevareproduktion
hviler på et solidt grundlag af håndværksmæssige kompetencer i de
traditionelle faglige uddannelser. I vores uddannelser skal vi
bevare det gode håndværk og kombinere det med uddannelse i de nye
teknologier. Fødevareuddannelserne forholder sig til både fortiden
og fremtiden.
Og ja, der er udfordringer i vores brancher. Især fordi mange
fødevarearbejdere har fysisk hårde jobs. Men det samarbejder
arbejdsgivere og arbejdstagere intenst på at forbedre. Vi er slet,
slet ikke i mål, men vi har taget fat om problemet, og ønsket om at
skabe et arbejdsmiljø, hvor risikoen for nedslidning er minimal,
deles af arbejdstager og arbejdsgiver.
Det, de unge vil have
Vi har været alt, alt for dårlige til at fortælle de unge, men
også resten af den danske arbejdsstyrke, hvor meget et job eller en
uddannelse inden for vores branche kan føre til.
Vi skal lægge meget mere energi i at vise de unge, at en
uddannelse inden for fødevareområdet ikke er ensbetydende med et
stillestående arbejdsliv, hvor du i dag skal lave det samme, som du
gjorde i går, og som du skal lave igen i morgen.
Tværtimod; en uddannelse eller et job inden for fødevarebranchen
skaber masser af muligheder for det videre arbejdsliv, samtidig med
at du får lov at beskæftige dig med noget, der giver mening.
Det er nemlig dét, de unge vil have - og det har vi i
fødevareindustrien.