Foto af Jan Emtkjær Jensen omgivet af bagerelever på Uddannelsescenter Holstebro
Nyhed

Flere vil være bager og slagter

– Positivt, at flere unge ønsker en uddannelse inden for fødevarer, siger uddannelsesleder Jan Emtkjær Jensen.

- Positivt, at flere unge ønsker en uddannelse inden for fødevarer, siger uddannelsesleder Jan Emtkjær Jensen.

Interessen for at få en uddannelse inden for fødevarer er igen stigende. Flere ønsker f.eks. at
blive bager, slagter eller delikatesseassistent.

- Nogle år er der rigtig mange, der begynder.  Andre år meget få. I øjeblikket har vi en positiv tilgang på et par områder, siger uddannelsesleder Jan Emtkjær Jensen, Uddannelsescenter Holstebro.

Jan Emtkjær Jensen deler eleverne op i tre kategorier: De helt unge fra 9. og 10. klasse, de voksne unge og personer under ny mesterlærer.

Stigning

- I to kategorier har vi en stigning af elever, nemlig de helt unge, der har forladt skolen og dem, der er under ny mesterlære. Jeg vil tro, at den sidste kategori - ny mesterlærer - drejer sig om cirka 60 procent af dem, vi laver uddannelsesaftaler med, siger Jan Emtkjær Jensen.

Han kan ikke udtale sig om, hvorfor interessen i øjeblikket er stigende.

- Vi har altid haft en bølgedal. Når en del helt unge vælger at begynde på uddannelsen til bager eller slagter, kan det skyldes, at de får smag for uddannelsen under grundforløbet. Men, siger Jan Emtkjær Jensen, hvert år falder der også nogle fra. Når der er så mange under ny mesterlære skyldes det, at bagermestrene selv finder deres elever. Ofte er det unge, der i forvejen arbejder i bageriet med oprydning, rengøring og så videre, og får lyst til at få uddannelsen.

Et fald

- I kategorien voksne unge er det sket et fald, siger Jan Emtkjær Jensen og fortsætter:

For nogle år siden havde vi rigtig store årgange af voksne unge. Nu er vi helt i bund og jeg kan ikke forklare hvorfor.

Interessen for at komme på EUX er også stigende. Her tager man en uddannelse til eksempelvis bager og start på konditor samtidig med en studentereksamen.

- Det er en meget krævende uddannelse, men jeg kan mærke, at de unge har mod på den. Det er fantastisk, siger Jan Emtkjær Jensen.

I øjeblikket går fem bager / konditor og seks ernæringsassistenter på denne uddannelse.