Størstedelen af kollegerne i fødevarebranchen er positive over for brugen af robotter i produktionen, og mange tror, at robotterne skaber nye arbejdspladser, viser en undersøgelse. Hver fjerde frygter at miste sit job.
Langt de fleste af kollegerne i fødevarebranchen er positivt stemte over for robotternes indtog i fabrikshallerne. Næsten syv ud af ti synes, at robotter i produktionen er godt for fødevarebranchen, viser en undersøgelse fra Analyse Danmark blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF.
Og det er måske meget godt, for ifølge Jan Stentoft, der er professor på Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet, er robotter en vigtig allieret i fremtiden.
- Det er et utroligt vigtigt element for at sikre konkurrenceevnen i fødevarebranchen. Robotteknologi øger effektiviteten og nedbringer omkostningerne ved at producere varen, siger Jan Stentoft, der forsker i brugen af ny teknologi på danske arbejdspladser, herunder på fødevarevirksomheder.
Han peger på, at mange virksomheder har stor berøringsangst over for ny teknologi, men at de seriøst skal overveje at hoppe med på vognen.
- Det handler om at have modet til at prøve det af. Virksomhederne skal spørge sig selv: er vi robuste nok til de næste fem år, eller er det ved at være tid til at afprøve ny teknologi i produktionen, siger Jan Stentoft.
Hver fjerde frygter for sit job
Undersøgelsen om robotteknologi viser, at hver fjerde kollega i nogen eller i høj grad frygter at miste sit job til en robot. 34 procent frygter det i mindre grad, mens 40 procent slet ikke frygter at miste sit job til en robot. Og frygten kan i nogen grad være begrundet, siger professor Jan Stentoft.
- Der vil blive mindre traditionelt fabriksarbejde og mere vidensarbejde. Der vil blive færre og færre jobs som ufaglært, fordi der kommer flere robotter, og det kræver viden at arbejde med dem og betjene dem. Jeg har været på besøg hos Toms og set nogle af de procesoperatører, der står og betjener robotterne, og de skal altså være kvikke oveni hovedet, siger professoren.
- Frygten for at miste sit arbejde er berettiget for nogle, men man kan også se det som en mulighed for at udvikle sig selv. Dem der gerne vil det, og er klar til at lære nyt, de får gode muligheder med den nye teknologi, fortsætter professoren.
Vækst og jobs
Medarbejderne i fødevarebranchen har da også tiltro til, at robotterne kan skabe en anden slags arbejde. Næste syv ud af ti tror, at der vil opstå arbejdspladser med at bruge og betjene robotter på fødevarearbejdspladserne, viser undersøgelsen fra Analyse Danmark. Over halvdelen tror, at robotterne vil bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser.
Unge mest skeptiske
Måske lidt overraskende viser undersøgelsen, at de helt unge mellem 18-29 år faktisk er de mest skeptiske over for robotteknologi i fødevarebranchen. Næsten hver tredje blandt de 18-29-årige synes ikke, robotter er gode for fødevarebranchen, mens det kun er 15 procent af de 50-59-årige og kun syv procent af dem over 60 år, der har den holdning. Men forklaringer ligger måske lige for, ifølge Jan Stentoft.
- Jeg er umiddelbart overrasket, men resultatet kan være et udtryk for, at de ældre alligevel snart er på vej på pension, så for dem er der ikke så meget at bekymre sig om. Det er lidt en gratis omgang, mens det er de unge, der reelt set skal arbejde med robotterne resten af deres arbejdsliv.
Substans nr. 3, 2017
Artiklen er fra det nyeste nummer af Substans, nr. 3 2017. Du kan læse hele bladet her.