Nyhed

Opgøret med nedslidning: ”Det er ikke umuligt, men det er svært”

Der er bred enighed i slagteribranchen om, at nedslidning udgør et stort problem. Desværre er der også bred enighed om, at det vil tage mange år at komme problemet til livs

Der er bred enighed i slagteribranchen om, at nedslidning udgør et kæmpe problem. Desværre er der også bred enighed om, at det vil tage mange år at komme problemet til livs

Ensartede gentagelser, tunge løft, et højt tempo. Alle ingredienserne til fysisk nedslidning er til stede på de danske slagterier, og at problemet eksisterer og skal løses, er der enighed om blandt både arbejdsgiverne og ansatte. I hvert fald hvis man dømmer ud fra det, der blev sagt på Danish Crowns arbejdsmiljøkonference i Horsens onsdag. Desværre er alle parterne også enige om, at der er lang vej igen - måske endog meget langt.

- Der er virkelig mange brikker, der skal falde på plads for at løse det her, sagde en af konferencens deltagere René Skou Rasmussen, der er arbejdsmiljørepræsentant på Danish Crowns slagteri i Horsens. Han var en af i alt 153 arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsfolk fra koncernen samlet denne dag.

Skal løses over fem til ti år

I november holdes en konference magen til, og i alt vil 300 af koncernens arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsfolk deltage over de to dage. Og man kan ikke snakke arbejdsmiljø på slagterierne uden at snakke nedslidning.

At problemet tages alvorligt af ledelsen i Danish Crown, slog økonomidirektør Preben Sunke fast fra scenen ved konferencens åbning. Koncernen er ved at kortlægge arbejdsmiljøet og har en erklæret målsætning om, at alle skal kunne holde til at arbejde på et slagteri - og blive ved med det indtil pensionsalderen.

- Hvad enten pensionsalderen er 66, 67, 68, eller hvad den bliver i fremtiden, sagde han.

Der skal dog mange ting til for at løse problemerne, og det kræver tid:

- Det er ikke noget, vi løser på et par år, men som vi skal løse over fem til ti år.

Der skal grundlæggende forandringer til

Og hvorfor er det er så svært at gøre noget ved? Flere deltagere ved konferencen pegede på, at det blandt andet skyldes, at det kræver en kulturændring. Det er ikke er nok blot at se på, hvordan medarbejderne f.eks. står og arbejder eller løfter - der skal grundlæggende forandringer til.

- Vi har sammen besluttet, at vi vil gøre noget ved det her. Det er et godt udgangspunkt. Men vi kommer til at skulle træffe nogle svære valg, og det bliver en lang proces, sagde forbundssekretær for arbejdsmiljø i Fødevareforbundet NNF Per Hansen.

René Skou Rasmussen fra slagteriet i Horsens ser det som afgørende, at både arbejdsgiverne og arbejdstagerne arbejder sammen over en lang periode.

- Nedslidning er det største problem, vi har. Det er ikke umuligt at gøre noget ved, men det er meget svært, siger han.