Nyhed

Energi er forudsætningen for det gode liv

Energipolitikken skal være grøn, ambitiøs og have fokus på omkostninger. Sådan lyder det i bloggen, som Ole Wehlast har skrevet med en række samarbejdspartnere.

Et bredt politisk samarbejde kendetegner dansk energipolitik. Medog modspil fra mange interesser har kontinuerligt bragt os i front, når det gælder energieffektivitet og vedvarende energi. Vi har en meget høj forsyningssikkerhed - der er altid el i kontakten. Selv om vi kan være glade for de grønne resultater, skal vi altid søge veje til at nå de grønne mål effektivt.

Energikommissionens formand har ret, når han med kommissionens nye anbefalinger til en ny energipolitik betoner, at man på en og samme tid skal være grøn, være ambitiøs og have fokus på omkostninger. Kommissionen markerer en ny type energipolitik.

For os står fire ting centralt.

For det første skal vi fastholde villigheden til som samfund at prioritere midler til at nå målet om at blive et lavemissionssamfund.

Det skal ske, uden at man øger det generelle skattetryk for energikunderne, og under hensyn til konkurrenceevnen. CO2 kender ingen landegrænser, og det gavner ikke klimaet, at energiintensiv produktion og arbejdspladser flyttes fra Danmark til andre dele af Europa.

For det andet skal vi fortsætte med at udbygge den vedvarende energi.

I takt med, at vi kan bruge færre penge på at støtte vedvarende energi, skal vi kanalisere flere penge til forskning og udvikling.

Der er brug for ambitiøse mål i forhold til energi-og klimaforskning for at sikre vækst og innovation, herunder udvikling af klimavenlige teknologier.

Det bør tillige følges op af flere forskningsmidler rettet mod bioteknologi og fødevareområdet, der også leverer svar på, hvordan vi bliver et lavemissionssamfund.

For det tredje skal vi opdatere energiafgifterne, så el ikke beskattes hårdere end andre energiformer.

Det skal vi, fordi el bliver grønnere.

Elektrificering af opvarmning først og senere i transporten er uomgængeligt. Men det kan ikke stå alene. Biomasse til energi, herunder avancerede biobrændstoffer og biogas, vil også skulle bidrage som et godt supplement til sol og vind.

For det fjerde skal vi fokusere vores indsats på at leve op til de fælles europæiske klima-og energimål.

Det betyder, at vi skal dreje vores energiforbrug væk fra olie og gas.

EU's klimapolitik skal være omkostningseffektiv og må ikke skade dansk industris eller landbrugets internationale konkurrenceevne.

Når det gælder indsatsen for at blive mere energieffektive, kommer vi til at efterlyse en sammenhængende strategi for vores energiforbrug.

For det er en bestående gåde, at vi først bruger penge på at producere grøn strøm, så pålægger vi elkunderne ekstremt høje afgifter for dernæst at stikke dem en ekstra regning for at betale for en energispareindsats.

Regeringen løste i efteråret 2016 pso-sagen sammen med et bredt politisk flertal i Folketinget og lettede dermed danskernes og virksomhedernes elregning. Vi ser meget gerne, at et nyt bredt flertal på Christiansborg indgår en ny energiaftale senest i begyndelsen af 2018 for at skabe klarhed for både branche og kunder. Vi håber - branche og kunder i fællesskab - at vi får en aftale for energi, som er sikker, til at betale og grøn - fordi energi er forudsætningen for, at danskerne kan få gode liv, og virksomhederne kan levere mere vækst og eksport og flere job.

Vi skal bruge de næste 10 år til at komme videre i rejsen mod Danmark som et lavemissionssamfund.

Vi skal gøre det smart og omkostningseffektivt, så vi uden at file på ambitionerne samtidig kan skabe nye arbejdspladser og eksportmuligheder. Vi skal forny vores energipolitik i takt med den teknologiske udvikling. Vi skal samarbejde bredt. Vi skal give energi til at gøre vores land til en succes.

Bloggen har den 19. m aj været bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten.