Foto af Onsdag tog Danish Crown første spadestik til et nyt højteknologisk røgeri ved slagteriet i Blans.
Nyhed

Grundstenen lagt til nyt røgeri i Blans

Onsdag blev første spadestik taget til et nyt højteknologisk røgeri ved Danish Crown-slagteriet i Blans. Røgeriet skal producere 275.000 kilo bacon og vil give arbejde til 10 mand. Afdelingsformand er glad for de nye arbejdspladser.

Onsdag blev første spadestik taget til et nyt højteknologisk røgeri ved Danish Crown-slagteriet i Blans. Røgeriet skal producere 275.000 kilo bacon og vil give arbejde til 10 mand. Afdelingsformand er glad for de nye arbejdspladser.

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen var med til at tage første spadestik i en 26 ton tung gravemaskine, og han var stolt ved udsigten til det nye røgeri.

- Vi er rigtigt glade for, at Danish Crown investerer i et udvikle slagteriet, og borgerne i Sønderborg Kommune ved godt, hvad det betyder at have en så stor arbejdsplads, sagde borgmesteren.

Arbejde til 10 mand

Det nye anlæg kommer til køre i to skift og vil give arbejde til 10 mand på slagteriet i Blans. Afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sydjylland Peder Pedersen glæder sig over de nye arbejdspladser.

- Jeg er glad for de nye arbejdspladser, og for at man nu tager røgningen af kød hjem til Danmark igen. Det er positivt. Og så er det nye røgeri med til at cementere, at man vil noget med slagteriet i Blans på den lange bane, siger Peder Pedersen.

Placeringen af røgeriet i Blans er et udtryk for, at vi har dygtige slagteriarbejdere og god ny teknologi i Danmark, mener afdelingsformanden.

- Kombinationen af ny teknologi og dygtige medarbejdere er medvirkende til, at Danish Crown har valgt at placere røgeriet i Danmark. Man kunne jo lige så godt have valgt at placere det nye anlæg i Polen, siger Peder Pedersen, der dog også sender en tanke til de medarbejdere, der mistede jobbet, da slagteriet i Faaborg lukkede sidste år.

- Midt i glæden skal man huske på, at røgningen af bacon var på dansk grund indtil slagteriet i Faaborg lukkede sidste år. De slagteriarbejdere, der mistede jobbet i Faaborg har vi ikke glemt.

Allernyeste teknologi

De nye produktionsfaciliteter i Blans etableres med den allernyeste teknologi til røgning af kød. Traditionelt har metoden været at fylde et rum med kød ophængt på stativer. Når det er gjort, smækkes porten og rummet fyldes med røg i et par timer, indtil kødet har taget smag. Derefter lukkes røgen ud, og kødet køles ned.


Det nye system i Blans bliver et kontinuerligt system, hvor en såkaldt røgstok med seks stykker kød ad gangen køres ind i anlægget.  Stokken drives frem gennem anlæggets forskellige zoner med tørring, røgning og nedkøling. Det forklarer Søren F. Eriksen, direktør for Danish Crown Pork.

- Dette anlæg har rigtig mange fordele i forhold til det traditionelle. Det er både mere energieffektivt og mindre miljøbelastende, da både røgen og varmen udnyttes langt bedre. Samtidig afhjælper anlæggets opbygning mange af de arbejdsmiljømæssige udfordringer, da medarbejderne ikke skal løfte på delstykkerne for at hænge dem på røgstokkene, så det er på alle måder et stort skridt frem, siger Søren F. Eriksen.

Danish Crowns bestyrelse har bevilget godt 70 mio. kroner til det over 1000 kvadratmeter store byggeri. Anlægget forventes at stå klar i starten af februar 2018.