Nyhed

Unge som vælger mørbrad og kransekager får genvej til praktikplads

Frister det med en garanteret praktikplads? Så er det en god ide at blive slagter, mejerist, bager/konditor, som netop er udpeget som uddannelser med særligt behov for arbejdskraft.

Frister det med en garanteret praktikplads? Så er det en god ide at blive slagter, mejerist, bager/konditor, som netop er udpeget som uddannelser med særligt behov for arbejdskraft.

Unge som vil uddanne sig til bager/konditor, detail- og industri-slagter og mejerist får nu en forlomme, når det gælder chancen for at få sig en praktikplads.

Undervisningsministeriet har netop udpeget dem blandt 33 erhvervsuddannelser som særlige fordelsuddannelser. Det betyder, at de er blandt de uddannelser, hvor arbejdsgiverne selv har udpeget på, at deres branche har et ekstraordinært stort behov for at tiltrække elever.  

Mens arbejdsgiverne forpligtiger sig til at oprette praktikpladser til mindst ni ud af ti elever på de udnævnte uddannelser, så får de til gengæld en kontant gulerod i form af op til 5.000 kr. pr. praktik-elev pr. år.

- Det er et meget positivt initiativ, som forhåbentligt får virksomhederne til at tage flere lærlinge ind. Det har både de og brancherne generelt rigtig meget brug for, siger forbundskonsulent Pia Antonsen fra Fødevareforbundet NNF.   

Initiativet er en del af trepartsaftalen mellem arbejdsgiverne, lønmodtagerne og regeringen fra august 2016. Undervisningsminister Merete Riisager siger i en kommentar til DR, at det er en aftale, hvor virksomhederne får noget, og hvor de så til gengæld forpligtiger sig til at lave praktikpladser.

- Vi satser på de her uddannelser, fordi vi ved, at der er en god efterspørgsel, forklarer ministeren.

De 33 fordelsuddannelser er udpeget for hele 2017. Når året er omme, vil det blive opgjort, om uddannelserne bl.a. har levet op til kravet om, at mindst 9 ud af 10 elever har fået en elevplads.

 

Fakta: 3 kriterier for at komme på listen

1. Der er frit optag til uddannelsen.

2. Mindst 9 ud af 10 elever skal have opnået en uddannelsesaftale (praktikplads) i en virksomhed senest tre måneder efter, at de har kvalificeret sig til at påbegynde hovedforløbet på fordelsuddannelsen i seneste kalenderår.

3. Omfanget af skolepraktik må ikke overstige 15 pct. på den enkelte fordelsuddannelse set over et år.

Kilde: Undervisningsministeriet


Læs også:

Undervisningsministeriets fakta-notat om fordelsuddannelserne

 

Følgende 33 uddannelser er udpeget:

Bager- og konditor

Detailslagter

Industrislagter

Mejerist

Anlægsstruktør

Bygnings-struktør og brolægger

Automatik- og procesuddannelsen

Buschauffør i kollektiv trafik

Elektronik- og svagstrømsuddannelsen

Entreprenør- og landbrugsmaskiner

Gastronom

Glarmester

Handelsuddannelsen med specialer

Industrioperatør

Industriteknikeruddannelsen

Karrosseriuddannelsen

Køletekniker

Landbrugsuddannelsen

Lastvognsmekaniker

Maskinsnedker

Plastmager

Procesoperatør

Receptionist

Skibsmontør

Skorstensfejer

Smed

Tagdækker

Teknisk isolatør

Tjener

Træfagenes byggeuddannelse

Turistbuschauffør

Vejgodstransportuddannelsen

VVS-energiuddannelsen

Værktøjsuddannelsen