Nyhed

Slagtesvinene fordufter fra Danmark

Antallet af svineslagtninger fortsætter med at falde i Danmark, som er godt på vej til at blive reduceret til en fødeafdeling for grisene, mens opfedning og slagtning foregår syd for grænsen
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

Antallet af svineslagtninger fortsætter med at falde i Danmark, som er godt på vej til at blive reduceret til en fødeafdeling for grisene, mens opfedning og slagtning foregår syd for grænsen

Der var en engang, hvor danske slagterier slagtede 22 millioner svin om året.

Den tid er for længst forbi. Selvom de danske landmænd ellers er på vej til en ny rekord i antal svine-fødsler, så bliver smågrisene i stadigt stigende omfang kørt afsted til landmænd i udlandet.

Foreløbig er slagtningerne faldet med 2,7 % i år - og i en fersk prognose spår branchen selv, at der i år bliver slagtet knap en mio. slagtesvin mindre i Danmark. Dermed ender slagtetallet ifølge Landbrug & Fødevarers prognose på ca. 18 millioner slagtede slagtesvin i år - det laveste tal i årtier.

Det paradoksale er, at landmændene i øjeblikket tjener ganske gode penge på at producere og sælge grisene som slagtesvin til danske slagterier.

- Men det her er resultatet af manglende indtjening i mange år på grund af ekstraordinære omkostninger og ringere vilkår i Danmark, lyder det fra formanden for Danske Svineslagterier under Landbrug & Fødevarer, Asger Krogsgaard.

Med et forventet tab på 1 millioner slagtesvin i år så siger en tommelfingerregel i branchen, at det svarer til et tab i eksportindtægter på to milliarder kr. til Danmark og ca. 1.000 færre arbejdspladser i landbruget, slagterier og følgeerhvervene.

I år forventes smågrise-eksporten at slå ny rekord med mere end 13 millioner styk. For 10 år siden eksporterede danske landmænd kun mellem 3-4 millioner smågrise.

Udviklingen ærgrer Asger Krogsgaard, der selv er svineproducent, og som godt kan frygte, at Danmark om få år producerer flere smågrise til eksport end svin til danske slagterier.  

- Ja, hvis det fortsætter på denne her måde, så kan det godt ske. Men jeg håber det ikke. Det er i slagtesvinene, at vi har mange arbejdspladser, eksport og valutaindtjening, siger han.

Enorm mangel på svinestalde

Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer har beregnet, at svineproducenternes krise har betydet, at landbruget siden 2008 har forsømt at bygge svinestalde svarende til 650.000 stipladser for at holde trit med produktionen.

Aktuelt har Miljø- og Fødevareministeriet udbudt en investerings-støtte-ordning, hvor svineproducenter kan få medfinansiering til deres stalde. I puljen ligger der i år 342 millioner kr. Det er den slags initiativer sammenholdt med stigende svinepriser, som dog giver slagteriformanden en vis optimisme.

- Jeg håber, at vi nu får en god stabil indtjening i en længere periode, og at støtteordningerne kan få sat noget i gang. Det giver da håb, siger Asger Krogsgaard.