Foto af På brødfabrikken Hatting i Horsens har de fastansatte et blåt hårnet på, mens vikarer har et gult.
Nyhed

Flere virksomheder bruger vikarer

På fem år er antallet af vikarer ansat gennem et vikarbureau steget med 50 procent, viser en opgørelse, som Dansk Erhverv har lavet på basis af tal fra Danmarks Statistik

På fem år er antallet af vikarer ansat gennem et vikarbureau steget med 50 procent, viser en opgørelse, som Dansk Erhverv har lavet på basis af tal fra Danmarks Statistik

Vikarbureauer står for 22.477 fuldtidsstillinger i Danmark og dermed er branchen ved at være tilbage på niveau med rekordåret 2008, inden finanskrisen ramte. Det skriver dr.dk.

Dertil kommer andre former for løse ansættelser. For eksempel er 8,6% af alle beskæftigede herhjemme ifølge Danmarks Statistik ansat på midlertidige kontrakter.

En af de virksomheder, der bruger vikarer er Lantmännen Unibake i Horsens. Brødfabrikken i Horsens er også kendt under navnet Hatting.

Her er ti procent af medarbejderne i gennemsnit vikarer.

En af dem er Fatmire Hyseni. Hun har arbejdet løst på fabrikken igennem to år og håber, at hun en dag bliver fastansat.

- Når man har familie, skal man tjene penge, og så er det fint, hvis man har fast arbejde, fortæller hun til dr.dk.

Klik her og se Fatmire Hyseni fortælle om livet som vikar (VIDEO)

Vikarer oplever udfordringer 

- En fastansætteælse giver ikke bare den enkelte medarbejder mere tryghed i asættelsen, men også et bedre samarbejde på arbejdspladsen. Det tror jeg i sidste ende giver en bedre produktivitet og indtjening til virksomheden, siger Flemming Dal Cortivo, forbundssekretær for det fødevareindustrielle område i Fødevareforbundet NNF.  

Men vikarer på fødevarevirksomheder skal også have ordentlige vilkår, selvom de kun er midlertidigt på virksomheden.  

- Vi skal sørge for, at de vikarer, der bliver hentet ind på fødevarevirksomheder, har de samme rettigheder som de fastansatte har igennem overenskomsten og lokalaftaler, siger Flemming Dal Cortivo. 

For mange vikarer er i dag stillet dårligere end deres fastansatte kolleger. 

- Det kan dels gøre det svært, hvis man er syg at få løn under sygdom. Det kan også gøre det svært at optjene ret til dagpenge, siger Trine Larsen, lektor ved Københavns Universitet og forsker i vikarer til dr.dk

Og så er det ofte vanskeligt at få lov til at låne penge af banken.

- Det kan også få betydning i den måde, man etablerer sig. Blandt andet ved huskøb, hvor der er krav om en stabil indkomst, forklarer Trine Larsen til dr.dk.