Nyhed

Farligt arbejde: Fødevarevirksomheder topper liste over flest arbejdsskader

Der bliver anmeldt rigtig mange arbejdsskader hos fødevarevirksomheder. Fire fødevarevirksomheder er med i top ti over arbejdspladser med flest anmeldte arbejdsskader per medarbejder

Der bliver anmeldt rigtig mange arbejdsskader hos fødevarevirksomheder. Fire fødevarevirksomheder er med i top ti over arbejdspladser med flest anmeldte arbejdsskader pr. medarbejder

Fire fødevarevirksomheder er blandt de ti virksomheder i Danmark, der har anmeldt flest arbejdsskader per medarbejder i perioden fra 2012 til 2014. De fire virksomheder er Hilton Foods, SB Pork, Danish Crown og Haribo Lakrids. 

Det viser en ny opgørelse, som er lavet af Fagbladet 3F, på baggrund af data fra Arbejdsskadestyrelsen.

Det er første gang, at anmeldte arbejdsskader er opgjort per virksomhed. 

Virksomheder med flest anmeldte arbejdsskader per medarbejder

- Det er simpelthen ikke fair, at så mange fødevarearbejdere bliver syge af at gå på arbejde. Det er arbejdsgivernes ansvar at sørge for et godt arbejdsmiljø, så medarbejderne undgår ulykker eller nedslidning, siger Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF.

Men det er ikke kun arbejdsgiverne der får en opsang fra Jim Jensen. Han er også frustreret over den manglende politiske vilje til at komme antallet af ulykker og nedslidning til livs. 

- Politikerne har også et ansvar for at sikre gode arbejdsvilkår for lønmodtagerne. Den højere pensionsalder kommer til at ramme fødevarearbejderne hårdt. Samtidig sparer man millioner på Arbejdstilsynet, og gør det dermed sværere at stoppe de brodne kar i branchen, siger Jim Jensen.  

Flest ulykker og sygdomme på landet slagterier 

Arbejdet i fødevarebranchen er hårdt, især på slagterierne.

Selvom antallet af arbejdsulykker er faldet svagt over de seneste år, så er slagterierne fortsat den branche, hvor der anmeldes flest arbejdsulykker per medarbejder.

Der er næsten tre gange så mange arbejdsulykker i slagteribranchen, som for gennemsnittet af alle beskæftigede på tværs af brancher. Det viser tal fra Arbejdstilsynet.

Anmeldte arbejdsulykker per 10.000 beskæftigede 

Slagterierne også er den branche, hvor der anmeldes flest erhvervssygdomme per medarbejder.

Faktisk er der tre gange så mange anmeldte erhvervssygdomme i forhold til gennemsnittet af alle beskæftigede i Danmark, viser tal fra Arbejdstilsynet

- Arbejdstempoet er meget højt på slagterier, da man bruger et akkordsystem, der aflønner efter hvor meget man producerer. Vi ved, at det høje tempo slider på kroppen over tid og giver flere erhvervssygdomme, ligesom risikoen for ulykker stiger, når man kombinerer et højt arbejdstempo med farlige redskaber som knive, siger Peter Hasle, der er professor og arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet og fortsætter: 

- Når man arbejder med fødevarer og skærer sig i hånden skal man også sygemeldes af hygiejnehensyn. Det giver måske lidt flere ulykker end, hvis det var sket i andre industribrancher.

Her kan du læse, hvordan top-ti listen er blevet udarbejdet.