Tre syriske flygtninge er blevet fastansat på Danish Crown i Blans. Godt initiativ, lyder det fra Fødevareforbundet NNF, der også glæder sig over, at regeringen dropper forslag om indslusningsløn
I slutningen af oktober sidste år startede 16 syriske flygtninge et halvt års praktikforløb på Danish Crown i Blans i Sønderjylland.
Sammen med Jobcenter Sønderborg, har Danish Crown lavet et program, hvor flygtninge bliver undervist i hygiejne, sikkerhed og danske arbejdsmarkedsforhold, ligesom de har fået undervisning i dansk.
- Vi er kommet et meget stort skridt videre i vores liv. Man er stolt, når man har et arbejde. Det giver kvalitet i livet, fortæller den kurdisk-syriske flygtning Fareed Hasan på 39, til Danish Crowns medarbejderblad Krogen.
Mindre end halvvejs gennem det halvårlige forløb, er tre ud af de 16 praktikanter blevet fastansat på fabrikken. Derfor vil slagteriet nu udbrede konceptet til andre dele af koncernen. Det skriver Fødevarewatch.
- Vi vil ikke bringe os selv i en situation, hvor vi kan blive beskyldt for at have valgt offentlige subsidier i stedet for en medarbejder, der har været ved os i længere tid. Det går ikke, at vi havner i en situation, hvor vi eksempelvis står med 20 syriske flygtninge, der er ansat med et jobtilskud, og som vi vælger til, når der skal skæres ned, fordi det er billigere. De nyansatte flygtninge er ansat på præcis samme vilkår som de øvrige, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown til Fødevarewatch.
»Vi undlader ikke at tage danskere ind«
Fødevareforbundet NNF bakker op om Danish Crowns flygtningeinitiativ.
- Jeg synes helt klart, at fødevarebranchen skal være med til at løfte opgaven med at integrere de mange flygtninge der er kommet til Danmark i den seneste tid, ligesom alle andre skal, siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.
Han understreger dog, at herboende ledige fødevarearbejdere ikke må ende bagerst i køen til nye job i fødevarebranchen.
- Det gælder om at få de nye flygtninge integreret og få skaffet dem i arbejde, men det må ikke ske på bekostning af de herboende fødevarearbejdere, der er ledige, siger Ole Wehlast.
Samme forbehold har tillidsrepræsentanten hos Danish Crown i Blans:
- Jeg mener det er en god idé, og konceptet er fint. Noget af det primære er, at vi sideløbende får nye medarbejdere fra a-kassen, eller som er på kontanthjælp, siger Brian Vestergaard til Krogen.
Den bekymring bliver taget seriøst hos Danish Crown.
- Nej, det er ikke et spørgsmål om enten eller, det er både og for os. Det kan godt være, at vi lige nu har færre personer, der i forvejen er en del af det danske arbejdsmarked, og som skal på et optræningskursus, men vi undlader ikke at tage danskere ind, der søger job. Man kan stadig søge job på fabrikken i Blans, siger Jens Hansen.
Torsdag aften trak regeringen stikket på deres forslag om indslusningsløn til flygtninge. De havde ellers tidligere bebudet, at forslaget skulle være en del af de kommende trepartsforhandlinger.
- Jeg kan bare konstatere, at der fra arbejdsmarkedets parter ikke er interesse i eller vilje til at indføre en indslusningsløn, og det må jeg jo så tage til efterretning. Derfor er det ikke et spor, jeg forfølger. Men så håber jeg bare, at der vil være større forståelse for, at de her mennesker altså skal hurtigere ud i virksomhederne, for det er på den måde, integrationen bliver bedst, siger finansminister Claus Hjorth Frederiksen til Berlingske.