COOP's nye madskole er et spændende nyt initiativ, der forhåbentlig kan få endnu flere unge til at gå ind i bager- og slagterfaget, lyder det fra Fødevareforbundet NNF
Der er for få unge, der drømmer om en fremtid som bager eller slagter. Det vil Coop nu gøre noget ved.
De opretter derfor deres egen "Coop Madskole", der skal uddanne 100 bagere og slagtere om året til Coop's butikker. Uddannelsen sker i samarbejde med ZBC Roskilde.
- Vores strategi for de kommende år er at løfte madkvaliteten og madkultur i Danmark. Til det har vi brug for talentfulde og dygtige slagtere og bagere i Kvickly, SuperBrugsen og Irma, siger koncerndirektør i Coop Lene Groth i en pressemeddelelse.
Ros for at gå nye veje
Hos Fødevareforbundet NNF, der organiserer bagere og slagtere, hilser forbundsformand Ole Wehlast den nye uddannelse velkommen:
- Coop skal have ros for at gå nye veje og for at påtage sig ansvaret for, at der bliver uddannet bagere og slagtere. Vi er alle sammen klar over, at vi kommer til at mangle faglærte bagere og slagtere i fremtiden, og det er dejligt, at Coop tør være 'first mover' i bestræbelserne på at få flere unge til at uddanne sig indenfor vores branche.
Han tilføjer, at selvom Coop's nye tiltag udfordrer det etablerede uddannelsessystem, så er han ikke bekymret for udviklingen.
Faglærte karrieremuligheder
Udover selve initiativet, hæfter Ole Wehlast sig ved, at Coop gør et stort nummer ud af at anvise en spændende karrierevej:
- Unge vælger uddannelser, hvor de kan se en karriere og en fremtid. Når færre unge vælger en faglært uddannelse, handler det måske også om, at vi ikke har været gode nok til tegne et billede af de mange muligheder, der åbner sig, hvis man eksempelvis uddanner sig som bager. Og så går Coops Madskole nye veje, og gør det fra starten klart, at uddannelsen kan føre mange steder hen.
At der er tale om et karrierevalg, understreges også af rekrutteringen til uddannelsen.
De unge skal nemlig ikke udfylde et skema eller sende en ansøgning. I stedet skal de nomineres af familie eller venner til Coop, og de unge vil derefter blive headhuntet til uddannelsen.
Stavnsbåndet er ophævet
Der er dog også faldgruber i Coop's initiativ:
- Det er helt afgørende, at de unge ikke bliver stavnsbundet til Coop, når de er færdigudlærte. Coop skal sikre, at bagerne og slagterne uden problemer kan skifte arbejdsplads, hvis de ikke vil blive i Coop resten af deres arbejdsliv. Det gælder primært i forhold til at sikre, at de har de samme kompetencer og faglighed, som dem der bliver udlært på de etablerede uddannelser, siger Ole Wehlast og tilføjer:
- Vi vil meget gerne gå ind i det her projekt som samarbejdspartnere, så vi i fællesskab kan sikre, at vi også i fremtiden har dygtige faglærte bagere og slagtere.