Fra næste år vil Danish Crowns fabrikker i Tyskland stoppe med at bruge udstationerede kolonnearbejdere fra Østeuropa. Rigtig positiv udvikling, lyder det fra Fødevareforbundet NNF
Fremover skal det være slut med udstationerede østarbejdere på Danish Crown og de tre andre store svine- og kreaturslagterier Tönnies, Westfleisch og Vion i Tyskland.
Det vil betyde bedre arbejdsvilkår for de tusindvis af østarbejdere, som i dag er udstationerede på blandt andet Danish Crowns fabrikker i Tyskland.
Tysk arbejdstilladelse giver ret til feriepenge og løn under sygdom
På et møde mandag med den tyske økonomiminister og vicekansler Sigmar Gabriel har Danish Crown underskrevet en frivillig aftale, der blandt andet betyder, at alle ansatte på Danish Crowns fabrikker i Tyskland fra næste sommer skal have tysk arbejdstilladelse.
- Hidtil har en del af de kontraktansatte i produktionen været udstationeret af en arbejdsgiver i deres hjemland. Det har betydet, at der på tværs blandt folkene i produktionen var vidt forskellige regler for bl.a. feriepenge og løn under sygdom. Det sætter vi en stopper for nu ved at kræve, at alle kontraktansatte på vores fabrikker skal have tysk arbejdstilladelse, for så er de helt automatisk omfattet af de tyske regler på området, siger Steen Sønnichsen, der er CEO for Danish Crowns tyske datterselskab, DC Fleisch.
Sammen med fem andre af de absolut største aktører i den tyske kødindustri, forhandlede Steen Sønnichsen de sidste detaljer på plads på et møde med Sigmar Gabriel og repræsentanter for den tyske fagforening NGG.
Den nye aftale gør det både nemmere og mindre ressourcekrævende for den dansk koncern at have virksomheder i Tyskland forklarer pressechef i Danish Crown Jens Hansen:
- Aftalen betyder øgede omkostninger, men det opvejes af, at det bliver meget nemmere for os at styre virksomhederne, når alle medarbejdere har samme vilkår og ordninger.
Gennem de senere år har Danish Crown i stigende omfang brugt tyske vikarbureauer, der er omfattet af de tyske arbejdsmarkedsregler, men omkring 20 procent af medarbejderne er i dag hyret af ikke-tyske vikarbureauer.
Aftalen kommer i forlængelse af først en mindstelønsaftale i 2013 og en aftale om arbejdsforhold og indkvartering af kontraktansatte i 2014.
Godt at udviklingen går den rigtige vej
Fødevareforbundet NNF og det tyske fagforbund NGG har jævnligt kritiseret de løn- og arbejdsvilkår som udstationerede østarbejdere har på de tyske slagterier, hvor ekstremt lave lønninger på ned til 20 kroner i timen, og arbejdsdage på over 12 timer har været hver dag.
Anklage: Mangler løn og ansættelseskontrakter hos Danish Crown i Tyskland
Lønfusk og dummebøder hos Danish Crown
Derfor er det en positiv udvikling, at de store tyske slagterikoncerner, inklusiv Danish Crown nu vil stramme op.
- Jeg er rigtig glad for den nye aftale. Det er et skridt i den rigtige retning. Vi har set mange dårlige historier igennem årene om elendige arbejdsvilkår for kolonnearbejderne på de tyske slagterier, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.
Sidste år blev der indført en lovpligtig mindsteløn på omkring 60 kroner i timen.
Et år efter siger det tyske fagforbund, der blandt andet organiserer slagteriarbejdere, at mindstelønnen er en succes.
- Når arbejdsvilkårene bliver forbedret i Tyskland, så gavner det også den danske slagteribranche, som vil stå i en bedre konkurrencesituation. Men en ting er at underskrive en frivillig aftale, noget andet er at føre den ud i livet, så de østeuropæiske slagteriarbejdere kan opnå de samme sociale rettigheder, som deres tyske kolleger har, siger Ole Wehlast.