Omkring 130 rumænske slagteriarbejdere får hverken lønsedler eller ansættelseskontrakt for deres arbejde hos Danish Crowns kreaturslagteri i Husum i Tyskland lidt syd for den danske grænse. Sådan lyder anklagen fra det tyske fagforbund NGG
55 kilometer syd for den dansk-tyske grænse har Danish Crown et kreaturslagteri i udkanten af byen Husum.
Her arbejder omkring 130 rumænske slagteriarbejdere med at slagte omkring 2.000 kreaturer om ugen.
Men i et brev til Danish Crowns administrerende direktør Kjeld Johannesen, anklager det tyske fagforbund NGG og det tyske svar på LO, DGB, Danish Crown for at snyde sine medarbejdere for løn, ferie og sygesikring. Brevet blev sendt tilbage i februar i år, og siden har NGG mødtes med Danish Crown for at drøfte løn- og arbejdsvilkår for de rumænske slagteriarbejdere.
De fleste rumænske slagteriarbejdere bor i en landsby omkring 12 kilometer fra slagteriet.
Hver dag bliver de hentet i bus kl.05.30 og kørt til arbejdet på Danish Crown. Kl.18 kører bussen tilbage.
Det giver arbejdsdage på omkring 12 timer. I løbet af en dag har slagteriarbejderne ifølge NGG tre pauser på hver 30 minutter.
Men der er langt fra arbejdsstationerne til pause-lokalerne, og mange af slagteriarbejdere er derfor ofte tvunget til at forkorte pauserne eller helt springe dem over.
Ingen ansættelseskontrakt eller lønsedler
Slagteriarbejderne får en månedsløn på omkring 10.000 kroner.
Men da de rumænske ansatte sjældent får hverken ansættelseskontrakt eller lønsedler, så har fagforbundet NGG svært ved at gennemskue, om de får den lovpligtige mindsteløn, som blev indført i Tyskland for et år siden.
De rumænske slagteriarbejdere er såkaldt udstationerede. Det betyder, at de er ansat i den rumænske virksomhed Codrut Com S.R.L, som udlejer arbejdskraft til den tyske virksomhed AZF, som så igen udlejer arbejdskraft til Danish Crown i Husum. Det er Codrut Com S.R.L som står for bolig og transport til og fra slagteriet.
Loven om mindsteløn gælder for alle lønmodtagere i slagteribranchen, også de udstationerede kolonnearbejdere fra Østeuropa, som er udlånt til Danish Crowns slagterier i Tyskland.
Men de rumænske slagteriarbejdere ved ikke, hvor meget de betaler for husleje og transport, og det er derfor svært for NGG at gennemskue om mindstelønnen overholdes.
- Det er umuligt for både os og de rumænske slagteriarbejdere at finde ud af, om de får den korrekte løn eller ej. De får simpelthen ingen lønsedler og har heller ingen ansættelseskontrakt i det rumænske firma, de arbejder igennem, siger Finn Petersen, faglig konsulent i NGG.
Snydt for ferie
Der er over 1.500 kilometer fra Danish Crowns nordtyske slagteri til Rumænien. Men selvom slagteriarbejderne på Danish Crown har ret til 24 dages ferie om året, så har de svært ved at komme hjem til familie og venner i Rumænien.
Ifølge NGG skal de rumænske slagteriarbejdere holde to dages ferie hver måned.
Det betyder, at de ikke har mulighed for at tage hjem og besøge deres familier i Rumænien, fordi feriedagene er spredt ud over hele året. På papiret har de krav på at få feriedagene i sammenhæng, men det sker ikke i virkeligheden.
Sendes hjem for at undgå sociale bidrag
Når de rumænske slagteriarbejdere har arbejdet to år i Tyskland, bliver de sendt hjem til Rumænien på ubetalt orlov i seks måneder. På den måde undgår det rumænske firma at skulle betale sociale bidrag i henhold til tysk lovgivning for slagteriarbejderne. Det gælder eksempelvis indbetaling af pension og sygeforsikring.
Danish Crown indgik i 2014 en forpligtende aftale om mindsteløn og et adfærdskodeks med de tre andre store slagteri-koncerner i Tyskland, Westfleisch, Tönnies og Vion.
Aftalen beskriver hvilke arbejds- og levevilkår slagteriarbejderne skal have, når de arbejder for en af de fire store slagterikoncerner.
Tilbage i februar gjorde NGG Danish Crown opmærksom på den lange række af problemer.
Siden har Danish Crown mødtes med fagforeningen, og lovet at der bliver rettet op på eventuelle fejl. Til oktober mødes parterne igen for at gøre status på arbejdsvilkårene for de ansatte.
Danish Crown: Vi har en god dialog
Hos Danish Crown kan man ikke genkende kritikken fra den tyske fagforening NGG.
- Vi mener ikke overordnet, at der er problemer med ansættelses- og levevilkår for de slagteriarbejdere, der arbejder på vores anlæg i Husum.
Jens Hansen anerkender dog, at de rumænske slagteriarbejdere i en periode har arbejdet væsentlig flere timer om ugen end, hvad der er godt.
-Vi har i en periode været nødt til at bede medarbejderne om at arbejde flere timer end normalt på grund af tekniske vanskeligheder på vores nye kreaturslagteri i Holsted, men det er ovre nu, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.
Han fortæller, at Danish Crown er i løbende dialog med NGG:
- Men vi har meget svært ved at følge op på kritikken, når der stort set kun er tale om andenhåndsberetninger. Det er fint at NGG påpeger eventuelle problemer, og så gør vi vores bedste for at efterprøve kritikken, siger Jens Hansen.