Nyhed

Datoen er sat: Danish Crown i Faaborg lukker til februar

Lukningen af Danish Crown i Faaborg blev meldt ud i januar 2014. Siden da har medarbejderne gået i uvished. Nu er det sat en lukkedato – 12. februar er sidste dag

Lukningen af Danish Crown i Faaborg blev meldt ud i januar 2014. Siden da har medarbejderne gået i uvished. Nu er det sat en lukkedato - 12. februar er sidste dag

Til februar lukker og slukker Danish Crown helt for produktionen i Faaborg.

Men allerede 18. december lukker produktionen af skinke og metapress, et særligt skinkeprodukt, der sælges i England.

Tilbage i juni måned skete den første store fyringsrunde, hvor det meste af aftenholdet lukkede ned, og 113 mistede jobbet på Danish Crown i Faaborg. 

Koncernen har nu sat en dato på, hvornår produktionen på Sydfyn lukker, og fyresedlerne bliver uddelt til medarbejderne 22. oktober.

Hos Danish Crown i Faaborg tager man nyheden til efterretning.

- Nu har vi fået en dato for hvornår vi skal lukke. Så er det nemmere at forholde sig til, siger tillidsrepræsentanten Jimmy Andersen.

Næste skridt er, at der skal gang i en såkaldt jobbank, der skal få kollegerne videre i job og uddannelse.

I alt er de 256 berørte medarbejdere hos Danish Crown i Faaborg, inklusiv funktionærer. 

Produktionsmedarbejderne vil samtidig være omfattet af Danish Crowns socialplan, hvor der udløses 7.500 kroner i gennemsnit pr. medarbejder til efteruddannelse og omskoling.

De berørte medarbejdere står desuden først i køen til eventuelle job på Danish Crowns øvrige fabrikker.

- Det bliver en kæmpe opgave. Men vi har gode erfaringer både fra Tulip her i Faaborg og fra andre Danish Crown anlæg. Jeg håber og forventer at mange får nyt arbejde, siger Jimmy Andersen.

Hos Tulip i Faaborg er det mere end 90 % der har fundet vej til nyt arbejde, uddannelse eller pension.

- Vi har jo været heldige at kunne sende folk til andre afdelinger i koncernen allerede - for eksempel Horsens. Vi må se om vi kan få flere afsted indenfor koncernen. Ellers skal vi have gang i omskoling. Vi håber at mange kan finde job i entrepenørvirksomheder indenfor byggeriet, fortæller tillidsrepræsentanten, og fortsætter:

- Jeg forventer et godt samarbejde med både a-kasse og jobcenter. Jobcenteret stiller hernede så kollegerne kan komme nemt til.

Statsstøtte til udflytning

Det er tidligere kommet frem, at Danish Crown har fået 20 millioner i engelsk statsstøtte, så produktionen i Faaborg kan rykke til Cornwall i England.

Det udløst store protester.

- Danish Crown går simpelthen galt i byen, når de flytter produktionen fra Faaborg til England. Udflytning af arbejdspladser nytter ikke noget, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

- Når landbruget råber op om at de vil have bedre rammevilkår, så går det ikke at industrien rykker arbejdspladser ud af landet. Hvis landbruget skal have opbakning og forståelse, så er det bedste kort de har på hånden, at sikre gode, sunde og sikre arbejdspladser i Danmark, fortsætter Jim Jensen.

EU-kommissionen har slået fast, at statsstøtten til udflytning af slagteriarbejdspladserne i fremtiden vil være ulovlig.

Kampagne skal skaffe fyrede i arbejde

Hos Fødevareforbundet NNF Lillebælt-Fyn star man klar til at hjælpe de fyrede kolleger. Og faktisk har man i lang tid arbejdet for at finde arbejde til kollegerne fra Faaborg.

- Som fagforening er det vigtigt for os at hjælpe kollegerne videre, når de mister jobbet. Det er også derfor vi kører en stor kampagne i de lokale medier, hvor vi sætter fokus på de dygtige kolleger, siger Paul Fruergaard Sørensen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Lillebælt-Fyn.

Kampagnen hedder Vi går gerne i kødet på nye udfordringer, og der har været annoncering i en række fynske medier.