Nyhed

Blog: Fødevarer i førertrøje

Landbrugets spændetrøje skal ændres til en global førertrøje. Det kan blandt andet ske ved at skabe vækst i råvaretilførslen fra landbruget, skriver Paul Fruergaard Sørensen

Landbrugets spændetrøje skal ændres til en global førertrøje. Det kan blandt andet ske ved at skabe vækst i råvaretilførslen fra landbruget

Produktion af fødevarer i Danmark beskæftiger et stort antal mennesker. Beskæftigelsen kan opgøres på mange måder, men et bud, der omfatter både den direkte beskæftigelse og beskæftigelsen i tilknyttede erhverv, er ca. 170.000 personer. Men det er et stort fald i forhold til, hvad beskæftigelsen tidligere var. Vi tror på, at det er en udvikling, der kan vendes og fødevarer også i fremtiden kan blive grundlaget for en stor og god beskæftigelse på Fyn.

Der er stor efterspørgsel på gode fødevarer, og særlig stor fra den voksende middelklasse, der efterspørger den type fødevarer, vi i Danmark er særligt gode til at fremstille.

Det er fødevarer med vægt på fødevaresikkerhed, høj kvalitet og produceret under hensyn til etiske forhold, dvs. med respekt for miljø, dyrevelfærd og menneskevelfærd.

Debatten herhjemme indikerer langtfra vores høje score her, sammenlignet med andre lande. Så mulighederne for vækst er til stede.

Som enhver anden menneskelig aktivitet påvirker fødevareproduktion det omgivende miljø.
Landbruget har, som direkte bruger af naturen til produktionen, naturligvis et særligt ansvar for, at den ikke påvirkes på en måde, der forringer de kommende generationers muligheder.

Der er de senere år sket store forbedringer i måden at producere fødevarer på, og på en lang række områder er påvirkningen fra landbrugsproduktionen langt mindre nu end tidligere. Det skyldes både den lovgivning, der er gennemført, og den indsats for at forbedre ressourceeffektiviteten, som vi har set, og som også kan ses på de tal for produktiviteten, der er lavet.

Der er almindelig enighed om, at fødevareproduktionen skal foregå bæredygtigt.

Bæredygtighed har tre dimensioner: en miljø-, en social-og en økonomisk dimension.

For at en produktion skal være bæredygtig, skal der tages hensyn til alle tre dimensioner. Det er da også den tilgang natur-og landbrugskommissionen havde.

Det er ikke en frugtbar tilgang, at man kun kan skabe økonomisk bæredygtighed i landbruget på bekostning af miljøet, og det er slet ikke rigtigt, at miljøet kun kan tilgodeses gennem begrænsninger i landbrugsproduktionen.

Samtidig er det ikke i orden at kalde noget bæredygtigt, hvis det kaster mennesker ud i social nød.

For at vende udviklingen i antallet af arbejdspladser må der skabes vækst i råvaretilførslen fra landbruget til fødevareindustrien, såvel som der må skabes et økonomisk overskud i landbruget. Et overskud til at investere i ny og miljøvenlig teknologi, som kan producere mere med mindre miljøpåvirkning.

Vi er i øjeblikket inde i en ond cirkel. Landbruget er sat i en økonomisk spændetrøje og har ikke mulighed for at planlægge og investere langsigtet, men må koncentrere sig om at overleve den nærmeste fremtid. Denne spændetrøje skal ændres til en global førertrøje. Det er en ond cirkel som også resten af samfundet skal være med til at bryde.

Regeringen har varslet en landbrugspakke, der skal afhjælpe krisen. Her er der en række lavt hængende frugter, der kan plukkes. Man kan faktisk lempe lidt på miljøkravene her og nu, uden det bliver mærkbart for miljøet. Det er ting som at gøde tættere på det økonomisk optimale. En forøgelse af harmonikravet fra 1,4 dyreenheder til 1,7 dyreenheder pr. hektar for slagtesvin kan være med til at skabe luft til at investere i ny teknologi.

Vi venter på den målrettede miljøregulering, som alle er enige om vil bringe produktion og miljø i den optimale harmoni.
Men for at opnå denne harmoni, som kan være med til at landbrug og fødevarer kan bidrage til vækst og beskæftigelse, må der føres en politik, der sikrer overlevelse mens vi afventer den rigtige løsning.

Det er vigtigt for både fødevareindustrien og landbruget, at løsningerne hviler på et bredt politisk grundlag, så der kan disponeres med tiltro til, at rammerne holder selvom den politiske magt skifter. Brede forlig fører til stabilitet og fremgang på de områder, forligene omfatter.

Jeg vil gerne opfordre alle partier til at gå ind i en konstruktiv dialog med henblik på at skabe et bredt forlig om den fremtidige fødevarepolitik. Der skal skabes et fundament for fornyet vækst i produktion og beskæftigelse, samt en fortsættelse af den forbedring af miljøet der har fundet sted de senere år. Det skal sikre, at landbruget overlever den nuværende krise og dermed kan gøre landbrug og fødevarevirksomhederne klar til de store muligheder der ligger foran os.

Regeringen forbereder en omfattende landbrugspakke. Jeg kender ikke det præcise indhold, men opfordrer til, at alle Folketingets partier går konstruktivt ind i en dialog om regeringens forslag. Det er dansk tradition at indgå brede politiske forlig, der kan række mange år frem.

Jeg ser en mulighed for her og nu at vise en ny vej, hvor vækst og beskæftigelse og miljøhensyn går hånd i hånd.

Denne blog er også bragt som kronik i Fyens Stifsttidende den 5. oktober 2015.