Foto af Jensen's Køkken har små 40 ansatte i produktionen. Meget af arbejdet er manuelt håndarbejde.
Nyhed

Jensen's Køkken fik god rådgivning af Arbejdstilsynet: Nu spares hjælpen væk

Medarbejderne på Jensen’s Køkken i Struer har haft stor gavn af Arbejdstilsynets særlige rådgivende indsatser. Nu spares indsatsen på finansloven

Medarbejderne på Jensen's Køkken i Struer har haft stor gavn af Arbejdstilsynets særlige rådgivende indsatser. Nu spares indsatsen væk på finansloven

De særlige indsatser for nedslidningstruede brancher bliver sparet helt væk, hvis regeringen får sit finanslovsforslag igennem.

Det vil ramme tusindvis af fødevarearbejdere, som arbejder i nedslidningstruede brancher, blandt andet medarbejderne på Jensen's Køkken i Struer.

Her producerer man Jensen's saucer, dressinger, spareribs og færdigretter til supermarkeder og Jensen's Bøfhus. 

- Vi har haft et rigtig positivt samarbejde med Arbejdstilsynet, som har fået lov til at se det hele og efterfølgende har medvirket til at finde løsninger på de problemer, vi havde. Nu har vi fået systematiseret vores arbejdsmiljøarbejde, siger Lars Thulstrup til Avisen.dk.

Han er tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant på Jensen's Køkkens i Struer.

Arbejdstilsynets særlige tilsynsindsatser skal beskæres med 31 millioner kroner i 2016 og fjernes helt i 2017, fremgår det af finanslovsforslaget.

Dermed ryger de 50 millioner kroner, som den tidligere regering havde afsat til de særlige tilsynsindsatser i nedslidningstruede brancher.

- Det er dejligt at se, når Arbejdstilsynet og en fødevarevirksomhed sammen skaber gode resultater. Derfor er det også helt absurd, at regeringen vil spare på Arbejdstilsynets indsats overfor de brancher, der er særligt nedslidningstruede. Det er netop her der skal sættes ekstra ind. Eksemplet fra Jensen's Køkken viser, hvor stor en effekt den rådgivende indsats har, siger Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF.

Vejledning i stedet for påbud og løftede pegefingre

På fabrikken i Struer var det et uanmeldt besøg, der satte det hele i gang, fortæller Lars Thulstrup.

- Vi fik en stribe påbud, for der var mange regler, der ikke blev overholdt. Sådan er det nok generelt i slagteribranchen - sådan har vi bare gjort tingene. Så vi fik en stribe påbud og kunne sagtens have fået 50 mere. Men så stoppede de, fordi de hellere ville sætte en proces i gang, hvor vi selv begyndte at arbejde med arbejdsmiljøet, siger han til Avisen.dk.

De særlige indsatser bygger på vejledning og dialog, frem for påbud og sanktioner.

Og på fabrikken ændrede rådgivningen tilgangen til arbejdsmiljø, husker Lars Thulstrup.

- Som arbejdsmiljørepræsentant kan det være svært at overbevise ledelsen om at investere midler i forbedringer af arbejdsmiljøet, men Arbejdstilsynet har været med til at åbne nogle døre og sætte gang i et konstruktivt samarbejde mellem medarbejdere, ledelse og Arbejdstilsynet. Samtidig er ledelsen blevet til en sparringspartner og ikke en modspiller, som vi lidt havde tendens til tidligere, siger Lars Thulstrup. 

De særlige indsatser har blandt andet sat fokus på afskærmning , løft-træk-skub, arbejdshøjde og knivskader.

I dag har medarbejderne også mulighed for at få massage på virksomheden en halv time om måneden. Det er noget over halvdelen af medarbejderne benytter sig af. 

Virksomheder er glade for Arbejdstilsynets særlige indsats

Fabrikken Jensen's Køkken er langt fra den eneste virksomhed, der har ført rådene fra Arbejdstilsynet ud i livet.

Ifølge en evaluering af indsatsen er virksomhederne særdeles tilfredse med indsatsen.

90 procent af virksomhederne angiver, at de 'har haft en god dialog med Arbejdstilsynet om arbejdsmiljø på virksomheden'.

Dumt at stå samme sted dagen lang

Fabrikschef Morten Sørensen forklarer, at Arbejdstilsynets særlige indsats har sat gang i flere forskellige tiltag, der gavner det fysiske arbejdsmiljø, eksempelvis laver de ansatte fem minutters elastik-øvelser, der løsner anspændte skuldre og nakker.

Det sker tre gange om ugen i arbejdstiden. 

Samtidig er virksomheden blevet mere opmærksomme på, at variere arbejdet for den enkelte medarbejder. 

Det har forhindret, at folk stod det samme sted og lavede det samme dag ud og dag ind.

Nu flytter de ansatte mere rundt og får en varieret arbejdsdag, fortæller han.

- Jeg oplever at færre kommer med nedslidningsrelaterede problemer, end de gjorde tidligere. I dag arbejder vi forebyggende, mens vi tidligere først satte ind, når skaden var sket. Det giver markant bedre trivsel og bedre medarbejdere, siger Lars Thulstrup.