Foto af Mange østeuropæiske slagteriarbejdere bor under kummerlige forhold i Tyskland.
Nyhed

Fagforeninger går sammen mod social dumping på tyske slagterier

De europæiske fagforeninger inden for fødevareindustrien er enige om, at forholdene i den tyske kødindustri ødelægger nabolandenes arbejdsmarkeder

De europæiske fødevarefagforeninger er enige om, at forholdene i den tyske kødindustri ødelægger nabolandenes arbejdsmarkeder. Men løsningen ligger ikke lige for

Det er ikke kun i Danmark at tusindvis af slagterijob er blevet forsvundet til Tyskland. Det samme sker for de tyske nabolande Frankrig, Belgien og Holland. Det sker blandt andet fordi slagteriarbejdernes løn i Tyskland er markant lavere end i nabolandene. 

Derfor var social dumping i den tyske kødindustri på dagsordenen, da repræsentanter fra 22 fagforeninger fra 16 lande var samlet til generalforsamling i "Food, drink and tobacco-sector" i Bruxelles.

Sektoren er en del af EFFAT - sammenslutningen af europæiske fagforeningerne inden for fødevare- og landsbrugsområdet.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, det der foregår i Tyskland. Og vi kan ikke se stiltiende til, at hele den europæiske kødindustri falder fra hinanden, fordi nogle glubske bagmænd har held til at udnytte, at der ikke er styr på det tyske arbejdsmarked. Det går ikke bare ud over de østeuropæere, der arbejder under slavelignende forhold. Det går ud over alle slagteriarbejdere i Europa, siger forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, der også er præsident for "Food, drink and tobacco".

- Tiden er moden til, at Tysklands nabolande og de europæiske fagforeninger gør fælles front, og for alvor tager kampen mod de elendige forhold i den tyske kødindustri op, 

Chokerende forhold

Repræsentant for den tyske fagforening NGG, der organiserer de ansatte inden for kødindustrien, Mathias Brümmer, kunne fortælle om gruopvækkende forhold i den tyske kødindustri. Arbejdsdage på op til 20 timer om dagen, lønninger på ned til en euro i timen, kummerlige boligforhold og trusler om vold. Det er bare nogle af de eksempler, som østeuropæiske slagteriarbejdere dagligt mod finde sig i på tyske slagterier. 

Forhold, der tidligere er blevet skildret i de tyske medier, og som Fødevareforbundet NNF også har beskrevet.

Læs også: Kriminelle bagmænd svindler for millioner på tyske slagterier

Læs også:Anklage: Lønfusk og dummebøder hos Danish Crown

Læs også:Svindel-dømt bagmand snyder slagteriarbejdere hos Danish Crown i Tyskland

Læs også:Anklage: Mangler løn og ansættelseskontrakter hos Danish Crown i Tyskland

Arbejdsgivere tager bedre vare på svinekødet end medarbejderne

Det er arbejdsgiverne, der sidder med ansvaret og har pligt til at sikre bedre arbejdsvilkår i den tyske kødindustri. Sådan lyder det fra Fødevareforbundet NNF. 

- Det er beskæmmende, at mens arbejdsgiverne tager ansvar for bygningerne, fødevaresikkerheden, transporten af deres varer og deres varemærker, så er de fløjtende ligeglade med de mennesker, der arbejder på deres virksomheder. Den barske realitet er, at de tager bedre vare på det døde svinekød, end på de tusinder arbejdere, der lægger deres liv i hænderne på de tyske kødkoncerner, konstaterer Jim Jensen, der er forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Mathias Brümmer er ikke optimistisk, når det kommer til at finde løsninger, men peger dog på, at en vigtig brik er oplysning og information.

Det gælder ikke mindst forhold til de østeuropæiske slagteriarbejdere, der bliver hyret under falske forudsætninger af vikarbureauerne.

Fælles front

Ole Wehlast står ikke alene med sin vurdering af, at udfordringerne i Tyskland er så alvorlige, at der er behov for en fælles, international indsats for at komme problemerne til livs.

Hans synspunkt møder opbakning hos flere af de europæiske fagforeninger, der organiserer medarbejderne i kødindustrien.

- Vi tror desværre ikke på, at de tyske arbejdsgivere vil ændre adfærd, med mindre de ikke har andre valg. Der er derfor behov for, at både medarbejdere, fagforeninger, lokale, nationale og europæiske politikere bliver mobiliseret. Samtidig skal de europæiske forbrugere informeres om de arbejdsforhold, deres bøffer og pølser er blevet produceret under, forklarer Ole Wehlast.

De 22 fagforeningsrepræsentanter vil nu sætte fokus på arbejdstagernes forhold i den tyske kødindustri i deres hjemlande. Samtidig er kampen for at vende udviklingen i Tyskland et højprioritetsområde for "Food, Drink and Tobacco".