Foto af En gruppe polske slagteriarbejdere har strejket hos Danish Crown i Tyskland. De har kun modtaget en lille del af deres løn for februar. På billedet bliver polske og rumænske slagteriarbejdere afhentet uden for Danish Crown i Essen i minibusser.
Nyhed

Strejke på Danish Crown i Tyskland

Problemer med løn og brandsikkerhed for slagteriarbejdere på Danish Crown i Tyskland. Selskabet bør droppe omstridte kolonnefirmaer, mener NNF

Problemer med løn og brandsikkerhed for slagteriarbejdere på Danish Crown i Tyskland. Selskabet bør droppe omstridte kolonnefirmaer, mener NNF 

Utilfredshed blandt omkring 50 polske slagteriarbejdere betød fredag, at Danish Crowns slagteri i Essen i det nordlige Tyskland måtte stoppe slagtningen.

Polakkerne havde kun modtaget en lille del af deres løn for februar.

De er ansat gennem det polske kolonnefirma Marbar, der tidligere i år har er blevet beskyldt for snyd med lønnen og trusler mod de ansatte.

- Det første vi gør er at tage fat i underleverandøren Marbar og kræve dokumentation for, at lønnen bliver overført. Så vidt jeg ved, er det ikke sket tidligere, at lønnen har været forsinket, men firmaet var kommet i likviditetsproblemer på grund af nedgang i slagtningen, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown. 

Ifølge lokale medier havde de polske ansatte kun modtaget 270 euro (ca. 2.000 kr.) for februar måned.

Fødevareforbundet NNF: Ansæt folk direkte

Fødevareforbundet NNF opfordrer Danish Crown til at droppe de omstridte kolonnefirmaer i Tyskland.

- Der har været problemer med underleverandørerne fra dag ét. Danish Crown burde ansætte slagteriarbejdere direkte i stedet for at bruge kolonnefirmaer og på den måde miskreditere sit navn. Det er Danish Crown, der ejer både virksomheden og kødet. Det er dem, der sælger kødet og har fortjenesten. Derfor har de et direkte ansvar for arbejderne, siger Jim Jensen, forbundssekretær i NNF.

Brandsikkerhed ikke i orden

De lokale tilsynsmyndigheder i Oldenburg har netop givet underleverandøren Marbar påbud om straks at forbedre brandsikkerheden på et nedlagt mejeri i Badbergen uden for Essen, hvor omkring 80 polske ansatte bor i sovesale.

Huslejen er 100 euro om måneden.

Danish Crown oplyser, at myndighederne gennemfører endnu et kontrolbesøg efter påske.

Læs mere om de forhold slagteriarbejderne hos Danish Crown arbejder og bor under

Boligerne har været en del af den politiske debat i et par år.

- Slagteriarbejdernes boligforhold er dybt uetiske og amoralske, og Danish Crown har et stort ansvar for at bringe forholdene i orden, mener Detlef Kolde, leder af det socialdemokratiske parti, SPD, i Essen.

Ifølge Danish Crown overholder boligerne selskabets etiske kodeks for boliger for underleverandører.

Selskabet oplyser, at det ikke har kunne finde dokumention for anklagerne om snyd og trusler hos underleverandøren Marbar.