På Danish Crowns slagteri i Skærbæk laver man specialiteter til det thailandske marked, blandt andet so-patter med mælk. Soens livmoder er også blevet mange penge værd
Tidligere blev meget af indvoldene, blandt andet soens patter og livmoder, på Danish Crowns slagteri i Skærbæk enten sendt til destruktion eller anvendt til minkfoder.
Sådan er det ikke mere.
Det viser sig nemlig, at specielt de mælkefyldte so-patter og børen (livmoderen) er mange penge værd på det thailandske marked. Her serveres det som de mest lækre delikatesser.
- Vi kunne eksportere mange flere so-patter med mælk, men kvaliteten skal være i top. So-patterne være fyldt med mælk. Er de ikke det, bliver de kasseret. Så det er kun en procentdel, der bliver forarbejdet og sendt videre til Thailand, siger tillidsrepræsentant Paul Sejer.
Prisen for so-patter og bører ligger over gennemsnittet for almindeligt dansk svinekød.
Årsagen til Danish Crowns succes er blandt andet, at thaierne i dag er blevet mere velhavende og for eksempel har køleskab. Desuden er infrastrukturen i Thailand forbedret blandt andet med mange store frysehuse. Produkterne fra Skærbæk er altså helt friske, når man går i gang med tilberedningen i de thailandske køkkener.

- Det er omkring 40 nye kolleger, vi har sagt velkommen til, siger tillidsrepræsentant Paul Sejer.
Slagter over 1150 søer om dagen
Slagteriet i Skærbæk er det eneste i Danish Crown-regi, hvor man udelukkende slagter søer. Det bliver til i snit over 1150 om dagen, altså 6250 om ugen.
Når patterne er skåret fra på slagtekæden, bliver de sendt videre til sortering. Dette arbejde står blandt andre Mimi Wollesen for.
- Man lærer meget hurtigt at sortere patterne, så det kun er dem, der er fyldt med mælk, vi arbejdere videre med. Når de er blevet afhudet bliver de finskåret og brystvorterne fjernes. Herefter pakkes de og sendes hurtigt på køl, inden de senere fryses, siger Mimi Wollesen.
Børerne sorteres fra allerede på slagtekæden, og der gøres ikke mere ved dem, inden de fryses ned.
Tillidsrepræsentant Paul Sejer sig, at det er lidt mærkeligt at tænke på, at dele fra søerne, som tidligere blev kasseret, i dag sælges til Thailand som delikatesser.
- Der er næsten intet spild. Når søerne er grovparteret eksporteres kødet til Tyskland, hvor det bruges fortrinsvis i pølser.
- Vi sælger ikke kød fra søer til hjemmemarkedet, siger han.