Foto af Mejeristerne Jakob Pallesen og Niels Holm arbejder i indvejningen 12 timer ad gangen.
Nyhed

Nu er der fuld kraft på laktosen

Danmark Proteins nye anlæg i Nr. Vium betød 25 nye medarbejdere. Nu er man gået i gang med endnu et byggeri, som giver endnu flere arbejdspladser

Danmark Proteins nye anlæg i Nr. Vium betød 25 nye medarbejdere. Nu er man gået i gang med endnu et byggeri, som giver endnu flere arbejdspladser

For hver 100 kilo mælk, der bruges til ostefremstilling, bliver 90 kilo til overs i form af valle. Men den tid er for længst forbi, hvor dette naturlige biprodukt blot blev solgt til dyrefoder.

- I dag ved vi, at valle har mange ernæringsmæssige og funktionelle egenskaber. Derfor blev der satset omkring 900 millioner kroner på det nye anlæg i Nr. Vium. Den globale efterspørgsel efter vallebaserede ingredienser vokser nemlig konstant, nærmest eksplosivt, siger mejerichef Erik Vesløv.

Det nye anlæg på Danmark Protein har betydet 25 nye arbejdspladser, og de medarbejdere var ansat allerede inden det nye anlæg blev taget i brug.

- Alle kan selvfølgelig søge arbejde på Danmark Protein, men vi stiller store krav. Vores produktion af laktose til modermælkserstatninger skal nemlig leve op til de højeste krav inden for fødevarekvalitet. Og det drejer sig om mere end avanceret udstyr, Der skal gøres en konstant indsats for at skabe forbedringer. Desuden er en høj fødevaresikkerhed med til at sikre vores position som en af verdens førende leverandører.

Standarderne er meget høje

- Vores standarter inden for mikrobiologi ligger således betydelig højere end de generelle standarder for fødevaresikkerhed, siger Erik Vesløv.

Mejeristerne Niels Holm og Jakob Pallesen arbejder i samme team i indvejningen. Niels Holm har tidligere arbejdet på Holstebro Flødeost og Jakob Pallesen på det nu nedlagte Hjørring Mejeri. Derfor har de nøje kendskab til sikkerhed og hygiejne.

På Danmark Protein er den imidlertid ekstremt høj.

Der er etableret hygiejnezoner, som er med til at nedsætte risikoen for selv den mindste forurening. I sluserne mellem zonerne skal der skiftes tøj og sko, og hænderne skal desinficeres.

I zonen med de højeste hygiejnekrav skal medarbejderne skifte til dedikeret zone-påklædning for at undgå forurening af produkterne efter varmehandling.

- Det betyder, at vi også i overført betydning er på en sikker arbejdsplads, siger Niels Holm og Jakob Pallesen.

150115 DK Protein JB02

Der må tages nye luftfotos af Danmark Protein med jævne mellemrum, fordi man hele tiden udvider.

Stort sortiment af specialproteiner

En af de største produktioner er af modermælkserstatning, men man satser også meget på valleproteinkoncentrat og isolat samt et stort sortiment af specialproteiner. De vigtigste anvendelser spænder fra klinisk ernæring, spædbarns- og sportsernæring til traditionelle fødevarer som bageri, drikkevarer og mejeri- og iscremeprodukter.

Man er nu gået i gang med et nyt byggeri på Danmark Protein. Det er en ny hydrolysatafdeling, hvor man investerer 280 millioner kroner. Den skal stå færdig i 2016.

- Denne produktion skal erstatte produktionen på HOCO i Holstebro, der skal have mere plads til sin øvrige produktion. Vi forventer en tredobling af produktionen af hydrolysat i Nr. Vium og det vil betyde omkring en halv snes nye arbejdspladser, siger Erik Vesløv.