Når Morten Madsen møder på arbejde på Eberhart, er hans kolleger klar til at tage hjem. Han udgør nemlig ene mand aftenholdet
Arbejdsdagen på specialvirksomheden Eberhart i Engesvang ligger fra klokken 06 til 15, men der er én medarbejder, der møder ind senere, nemlig Morten Madsen. Han begynder på arbejde klokken 14 og udgør hele aftenholdet!
- Jeg har en time sammen med kollegerne, så jeg kan høre, hvad der er sket i løbet af dagen, hvilke produktioner, man er i gang med og blive sat ind i de opgaver, jeg skal lave resten af eftermiddagen og om aftenen, fortæller Morten Madsen, der har det fint med at være ene mand på arbejdspladsen.
- Jeg har mine rutiner og skulle der opstå problemer, så kan jeg hurtigt få fat på en kollega. Mange bor jo i nærområdet, siger han.
Morten Madsens vigtigste opgaver er at gøre de produktioner færdige, som hans kolleger på dagholdet har sat i gang. Det er specielt at sætte de saltede råvarer til rygning, så de er færdige til at blive pakket om morgenen.
- Det giver et utrolig godt flow i produktionen, siger fabrikschef Tommy Buch Hansen.
Ikke på kompromis med kvaliteten
Eberhart, der har været en familieejet virksomhed i generationer, er blevet optaget af Delika med hovedsæde i Hammel. På Eberhart har man altid produceret røgvarer og produktionen er nu øget væsentligt, fordi man har flyttet den produktion, man havde på Delika af røgvarer, til Engesvang. Det har betydet, at antallet af medarbejdere i produktionen er steget fra 18 til 27.
Råvarerne er fortrinsvis danske, men man køber også i udlandet.
- Vi går aldrig på kompromis med kvaliteten, men vores indkøbere er selvfølgelig hele tiden på jagt efter de gode tilbud, siger Tommy Buch Hansen.
Råvarerne leveres ferske til virksomheden i Engesvang. Første del af processen er, at de saltes og lagres i et bestemt tidsrum alt efter, hvilket produkt, der er tale om. Herefter sættes de i rygeovnene.
Der er dog mere arbejde med skinkerne end de andre røgvarer, fordi de skal krydres forskelligt.
Alfred Knudsen har ansvaret for de tre rygeovne i dagtimerne. Han arbejdede en årrække i opskæringen på Danish Crown i Herning, men var blandt de omkring 50 medarbejdere, der røg ud i en fyringsrunde i 2008. Herefter fik han arbejde inden for vindmølleindustrien.
Duften fra rygeovnene fjernes helt
- Jeg var heldig at få arbejde på Eberhart. Det var nærmest, som at komme hjem. Når man én gang har arbejdet inden for fødevaresektoren, så vil man gerne tilbage. Sådan har jeg det i alle tilfælde. Jeg er utrolig glad for mit arbejde, hvor jeg i bogstaveligste forstand står i røg og damp.
Der kan være otte vogne i hver af de tre rygeovne. Der ryges med bøgeflis, og så har man installeret et anlæg, så duften fra produktionen ikke ryger ud gennem skorstenen. Overskuddet af røg kanaliseres gennem et vandbad, så duften fjernes. Beboerne i Engesvang kan altså ikke mærke, at de bor i nærheden af et røgeri.
Selv om produktionen er automatiseret, så er der fortsat meget manuelt arbejde, eksempelvis når de færdige hamburgerrygge skal skæres i passende størrelser. Herefter kører de på et bånd og pakkes automatisk med eksempelvis seks kilo i hver kasse. Kasserne skal dog sendes videre på et nyt bånd manuelt og selve processen med at pakke på paller foregår også med håndkraft.
- Det kan virke forvirrende, når der arbejdes i så højt et tempo, men hver enkelt ved, hvad han eller hun skal lave, siger Tommy Buch Hansen.
- Vi sælger meget under eget brand, men også en del privat labels. Dansk Supermarked er en af vores store kunder. Og så forsøger vi os hele tiden med nye produkter og smagsnuancer.
- Det er vi rigtig gode til, siger Tommy Buch Hansen.