Næsten ingen udlændinge er blevet afsløret i at arbejde ulovligt på landets bagerier i 2014. Indsatsen mod udlændinge uden arbejdstilladelse, der arbejder for håndører og under kummerlige forhold i danske bagerier, har virket, mener politiet
En syrisk flygtning arbejdede i et københavnsk bageri for brød og logi, og en afghansk mand boede i en papkasse på loftet i et fynsk bageri og æltede boller natten lang for 200 kroner.
Det er blot nogle af de hårrejsende eksempler, som for et par år siden hjemsøgte bagerbranchens image og skabte forargelse blandt lovlydige bagermestre og svende.
Men de seneste par år har det været småt med afslørende avisoverskrifter, og det er der en grund til.
Ifølge Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet er kun en person foreløbigt sigtet for at arbejde uden arbejdstilladelse i bagerbranchen i 2014.
Bedre end sit rygte
Faktisk er bagerierne slet ikke blandt de erhverv, hvor der er flest lyssky arbejdsforhold.
- Majoriteten af sigtelser for ulovligt arbejde sker i brancherne restauration, rengøring, pizzeria, grillbar, isbar m.v. samt på prostitutionsområdet, forklarer politikommissær Ingrid Wøggsborg.
Politiets indsats mod ulovligt arbejde tog for alvor fart 2011 og siden har antallet af sigtelser af personer uden opholds- og arbejdstilladelse været støt stigende.
Ingrid Wøggsborg kan ikke forklare faldet i sager om ulovligt arbejde i bagerbranchen på trods af en øget politiindsats, men lederen af politiets Udlændingekontrolsektion i København, Kjeld Farcinsen, mener, at faldet skyldes politiets indsats.
- Der er gennemført to mindre aktioner mod bagerier i 2014 i samarbejde med SKAT og Fødevarestyrelsen. I modsætning til tidligere aktioner blev der ikke fundet personer, der arbejdede illegalt. Dette kan skyldes flere ting, men der er ingen tvivl om, at tidligere aktioner har haft en effekt, lyder det fra sektionsleder Kjeld Farcinsen.
Han understreger, at politiet fortsat er på vagt over for ulovligt arbejde hos bagerierne, og at der forventes flere aktioner i 2015.
Foretrækker historier om bagerlukninger end illegalt arbejde
Det glæder både Fødevareforbundet NNF og brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD), at der de seneste par år ikke har været historier i medierne om bagere, der udnytter udlændinge uden papirerne i orden.
Kommunikationschef i BKD Anders Grabow fortæller, at tidligere medieomtale af bagerier med ulovlige ansættelser har slået store skår i branchens omdømme.
- Jeg vil hellere læse om bagerlukninger i avisen, end om ansatte der sover på en seng af papkasser på loftet af bagerier. Så skadeligt er det for branchen, siger han.
Ifølge Anders Grabow er ni ud af ti bagerbutikker registreret hos brancheforeningen, og det er hos den sidste tiendedel, der har været problemer, mener han.
I Fødevareforbundet NNF håber man, at politiets positive statistikker varer ved.
- Ulovligt arbejde er en bombe under det danske arbejdsmarked, så det er godt at se, når politiets indsats har en effekt. Jeg håber at politiet fortsat vil have et vågent øje på de brodne kar i branchen, siger Flemming Mogensen, forbundssekretær for butiksområdet.
FAKTA: Færre udlændinge sigtet for ulovligt arbejde i bagerbranchen
Politiet har de seneste år øget indsatsen mod indvandrere, der arbejder uden opholds- og arbejdstilladelse. Mens politiet generelt sigter flere og flere for ulovligt arbejde, viser en optælling fra Rigspolitiet, at der de seneste par år tværtimod sigtes færre i bagerbranchen.
2010 | 11 sigtelser |
2011 | 14 sigtelser |
2012 | 15 sigtelser |
2013 | 10 sigtelser |
2014 | 1 sigtelse |