Foto af – Jeg har fået meget mere selvtillids, siger Grethe Buchwald.
Nyhed

Kursus gav Grethe mere selvtillid

Mejeriarbejder Grethe Buchwald, Korsvej Mejeri, var med i pilotprojekt om at dygtiggøre sig. Det har betydet et nyt og anderledes arbejdsliv

Mejeriarbejder Grethe Buchwald, Korsvej Mejeri, var med i pilotprojekt om at dygtiggøre sig. Det har betydet et nyt og anderledes arbejdsliv

Mejeriarbejder Grethe Buchwald, Arla Foods Korsvej Mejeri, var skeptisk, da hun i efteråret blev opfordret til at gå med i et pilotprojekt sammen med syv kolleger på mejeriet. Baggrunden var, at man havde udarbejdet en projekt med titlen "Fremtidens mejeriarbejder" og gerne ville have det pudset af, inden det blev tilbudt samtlige ansatte på mejeriet.

- Når jeg var skeptisk skyldes det, at jeg aldrig har været god til at stave. Det har jeg aldrig fortalt andre om. Det er noget, jeg nok altid har været flov over. Har jeg været tvunget til at skrive noget, eksempelvis beskeder til kolleger, så har jeg bedt andre gøre det for mig, fortæller Grethe Buchwald, der dog sagde ja og i første omgang kom på et danskkursus.

- Jeg vidste godt, at jeg ikke var ordblind, for jeg har ikke problemer med at læse. Det var stavningen, der var galt med, siger hun.

Kurset blev en stor succes for Grethe Buchwald, der er ufaglært og har arbejder på Korsvej Mejeri i 22 år.

Det er helt fantastisk

- Det var helt fantastisk. Jeg lærte forskellige teknikker og fik nogle redskaber, så min stavning meget hurtigt blev bedre. Det har betydet, at jeg har fået meget mere selvtillid og i dag er meget åben omkring problemet.

- Tidligere troede jeg, at jeg var den eneste, der måtte tumle med stave-problemer. Men sådan er virkeligheden jo ikke. Vi er en del. Og så fik jeg så meget selvtillid og glæde ved at lære noget nyt, at jeg fortsatte på et matematikkursus.

Alle ansatte på Korsvej Mejeri får nu lagt en individuel plan for at dygtiggøre sig. Målet er at få dem op på et niveau, der nærmer sig faglærte. Blandt andet satser man meget på, at en del af de ufaglærte på Korsvej Mejeri vil begynde på uddannelsen til industrioperatør.

Lene Pedersen har fået både FVU screening og FVU undervisning. Hun siger:

- Det er aldrig for sent at dygtiggøre sig, men mange skal have et lille skub for at komme i gang. Det er jeg utrolig glad for det initiativ, man har taget på Korsvej Mejeri. Da jeg var på kursus besøgte vi blandt andet andre virksomheder, og det var utroligt spændende at opleve, hvordan andre arbejder. Jeg er glad for at arbejde på Korsvej Mejeri, men kurset åbnede også mine øjne for, at der er andet - rent arbejdsmæssigt - i denne verden end lave ost, siger hun.

Arla Korsvejs Mejeri 109

Fællestillidsrepræsentant Jane Hansen og arbejdsmiljørepræsentant Gitte Sørensen er enige om, at der er tale om et godt projekt.

Plan for hver enkelt medarbejder

På Korsvej Mejeri har man lavet en plan, hvor man vil lægger en plan for hver enkelt medarbejder ud fra en kompetencevurdering.

Fællestillidsrepræsentant Jane Hansen siger, at målet er at få så mange, som muligt, på kurser, så deres faglige niveau højnes.

- Vi målretter planerne for hver enkelt, så de er målrettet et fagligt niveau, og ser selvfølgelig gerne, at mange begynder på en uddannelse, eksempelvis til industrioperatør. Men det er ikke et krav. Det primære er, at hver enkelt ansat får højnet sit faglige niveau. I det hele taget er det frivilligt at deltage i projektet.

- Baggrunden er, at der stilles større og større krav til den enkelte ansatte. Hvis man ikke dygtiggør sig, så er jeg bange for, at man senere kan løbe ind i problemer.

Pakkeri- og logistikchef Rita Hornsleth, Korsvej Mejeri, siger, at man er glad for, at man er nået som langt med projektet. Og at hun forventer sig rigtig meget af det.

- Korsvej Mejeri vil simpelthen have de bedste og mest kompetente medarbejdere inden for branchen i Danmark, siger hun.

1. august træder en ny uddannelsesreform i kraft i Danmark og det betyder - ifølge Jane Hansen og Rita Hornsleth - at der bliver vendt op og ned på begreberne.

- Reformen vil betyde mange ændringer, som kan være svære at få passet ind i arbejdet på et mejeri som vores. Derfor er vi meget glade for, at vi allerede er i gang nu, siger de.