Nyhed

Flere skal uddanne sig inden for jordbrug og fødevarer

Flere unge skal vælge en uddannelse indenfor jordbrugs- og fødevaresektoren. Det er målet i et fælles uddannelsespolitisk oplæg fra Landbrug & Fødevarer, Fødevareforbundet NNF og 3F

Flere unge skal vælge en uddannelse indenfor jordbrugs- og fødevaresektoren. Det er målet i et fælles uddannelsespolitisk oplæg fra Landbrug & Fødevarer, Fødevareforbundet NNF og 3F

Der kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft til jordbrugs- og fødevareerhvervet, hvis ikke flere unge uddanner sig inden for området.

Derfor skal uddannelserne være endnu mere attraktive og endnu bedre til at tiltrække og fastholde de unge.

Og så er det afgørende, at uddannelserne løbende udvikles og fornyes, så de matcher samfundets og erhvervets behov.

Det er nogle af de primære budskaber i et nyt uddannelsespolitisk oplæg fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer og de to fagforbund Fødevareforbundet NNF og 3F.

Der mangler ikke uddannelsestilbud inden for jordbrugs- og fødevarebranchen - i alt er der omkring 50 forskellige uddannelser at vælge i mellem - fra korte kurser for ufaglærte til det akademiske niveau.

Men uddannelserne skal være mere synlige i en verden hvor både de unge og deres forældre bombarderes med muligheder om forskellige uddannelser.

- Vi har et fælles ønske om at flere unge skal vælge uddannelse, job og karriere inden for jordbrugs- og fødevareerhvervet. Derfor er det også helt centralt, at vi i endnu højere grad får synliggjort den brede vifte af uddannelses- og jobmuligheder, der er i vores alsidige erhverv, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Flere skal gennemføre erhvervsuddannelser

Søgningen til erhvervsuddannelserne falder i disse år. Desuden er erhvervsuddannelserne ramt af, at mange unge skifter spor i deres uddannelsesvalg eller falder fra.

En ud af tre falder fra på grundforløbet, og en ud af fire på hovedforløbet. Det er der fokus på i den nye reform af erhvervsuddannelserne, hvor blandt andet adgangskravene er skærpet, ligesom der er fokus på mere og bedre undervisning, kompetenceløft af lærerne, et fagligt og socialt inspirerende uddannelsesmiljø, så vi får uddannet dygtige og kreative medarbejdere.

Kvaliteten af erhvervsuddannelserne ligger bl.a. i vekslen mellem skole og praktik. Det gør uddannelserne meget afhængige af praktikpladser, der svarer til behovet for faglærte i branchen.

- For at støtte op om behovet for flere praktikpladser foreslår vi genindførelse af praktikpladspræmien, der blev fjernet fra finansloven for 2014. Ordningen har bidraget væsentligt til at sikre tilstrækkeligt med praktiksteder, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Tættere på erhvervet

De videregående uddannelser skal desuden tættere på det erhverv, deres kandidater skal ud at arbejde i, understreger de tre organisationer bag oplægget. 

Det kan blandt andet ske gennem praktikophold, projektopgaver og gæsteforelæser fra virksomhederne.

Desuden foreslår organisationerne, at der skal værre færre videregående uddannelser inden for fødevare- og jordbrugsområdet, da mange af de nuværende uddannelser ligner hinanden for meget.

Det skaber forvirring både hos studiesøgende og de virksomheder, der efterfølgende skal ansætte kandidaterne, ligesom uddannelserne bruger ressourcer på at slås om de samme potentielle studerende.

Der opfordres også til en mindre markant opdeling mellem erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter, så det bliver nemmere for de studerende at tage dele af deres uddannelse på andre uddannelsesinstitutioner.

Fleksibel kompetenceudvikling

Kompetenceudvikling og efteruddannelse er også en væsentlig del af den samlede uddannelses- og beskæftigelsesindsats. Uddannelserne skal styrkes, og det skal løbende sikres, at kurserne er fleksible og relevante, både for medarbejdere og virksomheder.

I 2012 var omkring 40.000 medarbejdere på efteruddannelse i kortere eller længere forløb inden for jordbrugs- og fødevareområdet.

- Arbejdsmarkedet og virksomhederne er i konstant udvikling. Det stiller krav om løbende opkvalificering og efteruddannelse af medarbejderne. Tilbuddene om efteruddannelse skal være mindst lige så dynamiske som udviklingen på arbejdsmarkedet, for at medarbejdernes kompetencer er up to date, fastslår Arne Grevsen, Gruppeformand i Den Grønne Gruppe, 3F.

Læs oplægget: Bedre uddannelse til jordbrugs- og fødevareerhvervet